Slovenija

Spominska plošča afere JBTZ na dražbi

Robert Marin
21. 8. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na spletni strani bolha.com se je v ponedeljek popoldan pojavil oglas o dražbi spominske plošče o aferi JBTZ. Do 9. ure včeraj je bilo oddanih več kot 90 ponudb, cena pa je z izklicnih 50 evrov poskočila na 27 tisoč evrov.

STA, Svet24
Spominsko ploščo so si akterji afere JBTZ odkrili konec maja ...

STA, Svet24
... na začetku julija pa so neznanci ploščo ukradli.

»Draži se spominska plošča JBTZ. Prodana bo najboljšemu ponudniku. Izklicna cena je 50 evrov. Sredstva bodo namenjena v dobrodelne namene,« je zapisal prodajalec.

Spominsko ploščo ob 25-letnici začetka afere JBTZ, na kateri je v nekaj stavkih opisan proces proti četverici in delovanje odbora za varstvo človekovih pravic, so 31. maja odkrili vpleteni Janez Janša, David Tasić in Franci Zavrl, manjkal pa je Ivan Borštner. Da, sami sebi so postavili spomenik. A že čez nekaj dni so spominsko ploščo neznanci popisali z grafiti, ukradli pa so jo na začetku julija, ko so se na prostoru, kjer je bila plošča, spet znašli posmehljivi napisi »HA HA HA«.

Do včeraj do 9. ure je bilo oddanih več kot 90 ponudb, cena pa je z izklicnih 50 evrov poskočila na 27 tisoč evrov. Potem pa je bolha.com umaknila oglas. Po pisanju spletnih medijev zato, ker je prodajalec kršil pravila in pogoje uporabe spletne strani. Uporabnik menda ni navedel resničnih podatkov, ki jih zahtevajo ob registraciji, zato so njegov profil izbrisali. Niso pa oglasa umaknili zaradi vsebine, saj bolha.com deluje zgolj kot posrednik med prodajalcem in kupci. Za resničnost malih oglasov in njihovo vsebino so odgovorni izključno prodajalci.

Glede tatvine spominske plošče na policiji pravijo, da se kaznivo dejanje preganja na predlog oškodovanca, oškodovanec pa predloga za pregon ni podal, zato ni osnove, da bi policija izvajala kakršne koli ukrepe.

STA, Svet24