Slovenija

Smrtonosni prah v tiskanikih?

Simon Rosc
21. 8. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Problematika uporabe tonerjev za laserske tiskalnike je iz ekoloških razlogov že dolgo aktualna, a očitno se celo država požvižga na okolje in zdravje svojih zaposlenih. V javni upravi namreč samo zaradi nižje cene uporabljajo neoriginalne tonerje za laserske tiskalnike. Analiza je pokazala, da so strupeni.

Thinkstock
Se ministrstvo požvižga na zdravje zaposlenih?

Medtem ko drugod v Evropi preganjajo proizvajalce neoriginalnih tonerjev, jih pri nas uporablja kar celotna javna uprava. Čeprav se marsikateri neoriginalni toner prodaja kot ekološki in kakovostnejši, pa je resnica skoraj vedno precej drugačna. V uredništvo smo prejeli analizo enega izmed neoriginalnih tonerjev, ki jih uporablja naša javna uprava. Primerjava je narejena z originalnim tonerjem in razlika je bila šokantna.

Neoriginalni toner je vseboval veliko količino kovin, kar je pokazatelj, da se uporabljajo manj kakovostna barvila. V originalnem tonerju je bilo 19 miligramov kovin na kilogram, medtem ko je bilo teh v neoriginalnem tonerju kar 710 miligramov na kilogram. Analiza je pokazala tudi prisotnost izomerne spojine stiren, ki je škodljiv, če pride v stik z uporabnikom. Teh spojin originalni tonerji sploh ne vsebujejo, zato je uporaba neoriginalnih še toliko bolj sporna. Stirenu pripisujejo različno biološko delovanje, vključno z motnjami hormonske aktivnosti.

Najbolj skrb vzbujajoča sestavina neoriginalnih tonerjev je selen, ki pri rednem vnosu tega elementa v telo, če je višji od 400 mikrogramov, povzroča bolezni živcev, slabost, drisko, težave s kožo, izpadanje las in deformacijo nohtov. Za zastrupljenost s selenom je značilen tudi dah z vonjem po česnu. Ta element se namreč pri visokih koncentracijah v telesu izloča skozi pljuča. Do kronične zastrupitve s selenom pride pri odmerkih, višjih od 800 mikrogramov dnevno. Glede na to, da so zaposleni v javni upravi vsakodnevno v stiku s tiskalniki, da tiskajo in kopirajo ravno s potencialno zdravju škodljivimi tonerji, so lahko pošteno zaskrbljeni.

Po odgovore, zakaj javna uprava glede na opravljene analize, ki so pokazale vsebnost zdravju škodljivih elementov, še vedno naroča neoriginalne tonerje, smo se obrnili na ministrstvo za finance, direktorat za javna naročila, kjer so nam odgovorili, da naročniki pri oddaji javnih naročil za material za tiskanje ne smejo razpisati oziroma naročati samo in izključno originalnega materiala za tiskanje, saj lahko na ta način ovirajo konkurenco na trgu. Pri nadomestnem materialu za tiskanje gre namreč za enakovredne izdelke, pri čemer mora biti nadomestni material za tiskanje izdelan po enaki proizvodni specifikaciji kot originalen material za tiskanje ter mora ustrezati enakim standardom kot originalen material za tiskanje. O škodljivosti neoriginalnih tonerjev pa so zapisali, da je razpisna dokumentacija naročila med drugim vsebovala tudi pogoj, da mora biti ponujeni material za tiskanje v skladu z zakonom o kemikalijah, kar pomeni, da ni razvrščen kot nevaren proizvod in ob normalni rabi ne škoduje človeku ali okolju, kar pa je očitno za uradnike na ministrstvu povsem dovolj.

Drži, da je cena neoriginalnih tonerjev precej nižja od originalnih, a ob tem se je treba vprašati, od kdaj je denar pomembnejši od zdravja?