Slovenija

Kdaj bo padla prva opeka

Simon Rosc
18. 8. 2013, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ni skrivnost, da imamo Slovenci radi vsak svojo veliko družinsko hišo, a ta mora biti zgrajena po pravilih, sicer nam jo kaj hitro ukažejo porušiti.

Arhiv Lady
Farma piščancev

Pa je tako tudi za tiste luksuzne vile in komplekse, ki so si jih zgradili znani in vplivni Slovenci?

Po dolgih letih zatišja na zatožnih klopeh smo počasi prenehali verjeti v sodni sistem in njegove namere preganjati tudi tiste, ki so na visokih položajih in imajo spletene dobre vezi. Zdaj se je sicer na srečo vse začelo odvijati, kot bi se moralo že pred leti, a v učinkovitost celotnega sistema bomo ponovno verjeli šele takrat, ko bo padla tudi prva opeka s sušilnic sadja, vrtnih lop in farm piščancev.

Arhiv Lady
Sušilnica sadja

Pri vseh črnih gradnjah gre po navadi za to, da iz majhnega prerastejo v velike in so kaj kmalu zunaj okvirov dovoljenega. Eden takšnih primerov je luksuzna vila Vitoslava Türka, brata nekdanjega predsednika države. Zgradil je vilo, apartmaje, sinove počitniške objekte in bazen, vse to seveda brez dovoljenja. Sicer je poskušal celoten luksuzni kompleks legalizirati, a žal prepozno, saj so Türkovim 11. junija poslali obvestilo, da morajo svoje luksuzne črne gradnje v dveh mesecih porušiti. Kljub temu se rušenje še ni začelo.

Tudi Jakličev leseni kompleks z bazenom je prestal že številne teste rušenja, a se mu je s spretnim odvetnikom vedno uspelo izmakniti, da bi iz njega nastal kup drv. Brat Janeza Janše, Rajko Janša, s svojo družino kar 15 let prebiva v črni gradnji. Je s slavnim priimkom res mogoče mimo vseh zakonov? Inšpektor zahteva rušenje tudi od razvpitega gradbenega kralja Ivana Zidarja. V razkošni vili pri jezeru v Fiesi, ki je zrasla iz nekdanjega hotela, so sporni garažni boksi, betonski zid, del kleti, balkoni in terasa.

Kdaj bo torej, če sploh bo kdaj, iz vil nastala ravnica?

Arhiv Lady
Zidarjeva vila