Zdravje

Z gamberi proti staranju

S.R.
18. 8. 2013, 22.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V gastronomskem svetu so gamberi znani in priljubljeni že od antičnih časov. Predvsem v Sredozemlju, kjer je bil ribolov od nekdaj eden glavnih virov hrane, imajo bogato kulinarično zgodovino.

Za zdravo kožo in lase

Grki so gambere kuhali zavite v smokvine liste, Apicius, starorimski avtor kuharskih receptov, je v svoji kuharici zapisal kar lepo število receptov s temi okusnimi rakci.

Gamberi vsebujejo veliko kalcija, magnezija, fosforja, cinka in bakra, od vitaminov pa so polni vitamina B 6 in B 12, folne kisline in vitamina A. Kot v večini morski živali so tudi gamberi bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, kar krepi odpornost organizma. Te kisline zelo ugodno vplivajo tudi na kardiovaskularni sistem, preprečujejo bolezni srca in ožilja ter srčno aritmijo. Omega-3 pripomorejo tudi k zniževanju krvnega tlaka. Gamberi branijo organizem pred nastankom rakavih celic. So tudi učinkoviti v boju z depresijo in pripomorejo k močnejšim kostem. Dobri so za zdravo kožo in lase, ki jim dajo tudi polnost in poživijo barvo. Pospešujejo obnovo kože in s tem preprečujejo staranje.