Slovenija

Sprememba imena povzročila veliko škode

STA/M.J.
15. 8. 2013, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dokončni stroški zaradi menjave imen ministrstev po nastopu aktualne vlade še niso znani, že po zdaj znanih podatkih pa so imeli največ stroškov na nekdaj skupnem ministrstvu za izobraževanje in za kulturo.

Mediaspeed

Skupen strošek ocenjujejo na okoli 18.000 evrov, medtem kot na notranjem ministrstvu trdijo, da stroškov zaradi menjave imena niso imeli.                Z nastopom nove vlade se je področje kulture osamosvojilo od nekdaj skupnega ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Ker denarna sredstva v času razdelitve še niso bila razdeljena, z obeh ministrstev poročajo o skupnih stroških. Strošek zamenjave tabel ministrstev je znašal 2185 evrov, strošek zamenjave žigov 2879 evrov, so pojasnili za STA. Za selitev zaposlenih po njihovih navedbah še niso prejeli računa, strošek selitve pa ocenjujejo na okvirno 13.000 evrov.

Poleg tega je ministrstvo za kulturo plačalo še slabih 2000 evrov stroškov za vzpostavitev intraneta. Ob tem navajajo tudi, da se celostna grafična podoba v obdobju od združitve delovnih področij sedanjega kulturnega ministrstva pod okrilje skupnega ministrstva ni spreminjala, zato so lahko uporabili večino že obstoječih stvari. Z vzpostavitvijo nove spletne strani pa stroškov niso imeli, pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo.

Nasprotno pa na ministrstvu za notranje zadeve zatrjujejo, da stroškov zaradi menjave imena ministrstva niso imeli, saj tabel in drugih elementov niso menjali. Po njihovih navedbah so menjali le glave na dopisih, kar so izvedli uslužbenci ministrstva. Ministrstvo za notranje zadeve se je sicer s prihodom novel vlade ob združitvi področij preimenovalo v ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, pozneje pa nazaj v ministrstvo za notranje zadeve.

Področje javne uprave od nastopa aktualne vlade ne sodi več pod okrilje ministrstva za pravosodje in javno upravo, zato se je ime pravosodnega ministrstva skrajšalo. Ob spremembi imena so kupili en žig v vrednosti 16,20 evrov, ostalih stroškov pa v zvezi s to spremembo zaenkrat niso imeli, so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih navedbah ponovno uporabljajo žige, ki jih je ministrstvo za pravosodje uporabljalo še pred združitvijo s področjem javne uprave. Prav tako niso naročali novih kuvert z dotiskom, saj uporabljajo kuverte z dvojnim oknom, zaenkrat pa tudi še niso menjali tabel z imenom ministrstva.

Nekaj manj kot 1800 evrov pa so znašali stroški spremembe imena ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ti stroški vključujejo menjavo zunanje table in plakata v novinarski sobi, vizitke za vodilne javne uslužbence in menjavo žigov, so pojasnili na ministrstvu.