Slovenija

Zbor Tone Tomšič že tretjič v boj za veliko nagrado Evrope

STA/M.J.
15. 8. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Akademski pevski zbor Tone Tomšič se bo 28. avgusta udeležil mednarodnega tekmovanja za veliko nagrado Evrope v Arezzu, ki velja za najprestižnejšo zborovsko tekmovanje na svetu. Na njem se vsako leto pomerijo najboljši zbori, zmagovalci petih evropskih tekmovanj. Slovenski zbor je lani osvojil veliko nagrado Arezza.

APZ Tone Tomšči

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani se bo pomeril še s štirimi zbori, ki so lani zmagali na tekmovanjih v španskem mestu Tolosi, francoskem Toursu, bolgarski Varni ter madžarskem Debrecenu. V konkurenci bodo tako nastopili zbor Musica Quantica voces da camera iz Argentine, Batavia Madrigal Singers iz Indonezije, Youth Choir "Kamer" iz Latvije ter Chamber Choir Credo iz Ukrajine.

Če bi slovenskemu zboru, letos pod vodstvom zborovodje Sebastjana Vrhovnika, veliki met uspel, bi s tem postali edini zbor na svetu s trikrat osvojeno veliko nagrado Evrope. APZ Tone Tomšič ter filipinski madrigalisti sta namreč edina zbora, ki jima je lovoriko uspelo osvojiti že dvakrat. APZ je zmagal leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta ter leta 2008 v Debrecenu z zborovodkinjo Uršo Lah. Tudi Kuret je doslej kot edini zborovodja slavil dvakrat - še leta 2010, ko si je nagrado pripel z moškim zborom Vokalna akademija Ljubljana, so sporočili iz APZ Tone Tomšič.

Pevke in pevci se na tekmovanje intenzivno pripravljajo že vso sezono. Vrhovnik je tudi tokrat za tekmovanje izbral pester nabor skladb iz različnih glasbeno-zgodovinsko stilnih obdobij. Zbor bo na tekmovanju nastopil s skladbami "Musica noster amor" (Jakob Petelin Gallus), "Unsere Trübsal" (Johann Sebastian Bach Bach), "Rytmus" (Jakub Hrušovsky) in "Plangit Nonna" (Bo Holten).

Poklonili se bodo tudi priznanim slovenskim skladateljem, in sicer z Mahlerjevo skladbo "Liebst du um Schönheit", ki jo je za dvozborje transkribirala Nana Forte, "Zmierom moram bondrati" Lojzeta Lebiča ter skladbo Fortuna Tadeje Vulc.