Črna kronika

Bojazni pred novim nasiljem

STA
15. 8. 2013, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko sta egiptovska vojska in policija v sredo krvavo razgnale protestnike na dveh trgih v Kairu in se je nasilje razširilo po državi, je noč v Egiptu po uvedbi policijske ure minila mirno.

Iz tujine so se vrstile obsodbe policijskega nasilja in pozivi k dialogu. Zatrtje protestov je obsodil tudi ameriški državni sekretar John Kerry in pozval k "mirni, demokratični poti naprej".

Danes se bojijo novega nasilja, saj so podporniki odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija pozvali k novim protestom.

Doslej tuje tiskovne agencije o nasilju niso poročale, potem ko so se uro po uvedbi policijske ure razmere v državi v sredo zvečer umirile. Oblasti so policijsko uro uvedle v polovici provinc, tudi v Kairu in Aleksandriji. Za mesec dni so tudi razglasile izredne razmere v državi.

Po podatkih vlade je nasilje po državi zahtevalo najmanj 278 življenj, od tega 43 policistov. Vendar bi lahko bilo dejansko število mrtvih veliko višje, saj je novinar francoske tiskovne agencije AFP samo na kairskem trgu Raba al Adavija naštel 124 trupel, medtem ko so oblasti trdile, da je tam umrlo 61 ljudi.

Po podatkih Muslimanske bratovščine je nasilje zahtevalo 4500 življenj, 10.000 je bilo ranjenih. Sporočili so tudi, da je bila s strelnim orožjem ubita tudi 17-letna hčerka enega glavnih vodij bratovščine Mohameda al Beltaguja.

Policijska ura velja od 19. ure zvečer do 6. ure zjutraj, zato se bojijo, da bi danes lahko prišlo do novega nasilja, saj so podporniki Mursija pozvali Egipčane, naj množično pridejo na ulice in "ustavijo pokol" ter zahtevajo vrnitev Mursija na oblast.

Egiptovske varnostne sile, ki so v sredo po mesecu in pol prevzele nadzor nad dvema kairskima trgoma, tudi večjim Raba al Adavija, na katerih se je utaborilo na tisoče privržencev Mursija, pa so že dale vedeti, da ne bodo dovolile novih sedečih protestov.

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po krvavem dnevu v državi v sredo zvečer pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". Zatrdil je, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji "demokratične, civilne države". Vztrajal je, da druge možnosti kot ukrepanje proti protestnikom niso imeli.