Črna kronika

Masaker – 4500 mrtvih!

STA/K.Š.
15. 8. 2013, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kairo se je spremenil v pravo bojišče. Egiptovska policija je po podatkih vlade ubila vsaj 278 ljudi. Muslimanska bratovščina pa trdi, da je mrtvih več kot 4500 Mursijevih privržencev.

Odločitev za razbitje protestniških taborov po premierovih njegovih besedah ni bila lahka in so jo sprejeli šele po vseh poskusih mediacije med sprtimi stranmi.

Egiptovski premier pohvalil policijo, obljubil volitve

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po današnjem krvavem dnevu v državi pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". Zatrdil je, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji "demokratične, civilne države". Vztrajal je, da druge možnosti kot ukrepanje proti protestnikom niso imeli.

"Varnostne sile smo prosili, naj delujejo s samonadzorom in to priložnost bi želel izkoristiti, da se zahvalim policiji za njeno izjemno zadržanost," je v nagovoru sodržavljanom na državni televiziji dejal premier, poročajo tuje tiskovne agencije. Obljubil je, da bodo danes razglašene izredne razmere odpravljene, kakor hitro bo to mogoče.

Med žrtvami naj bi bili tudi trije novinarji!

Obenem je vztrajal, da druge možnosti kot razbiti protestniška tabora, ki so jih na dveh kairskih trgih v minulih tednih vzpostavili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, oblasti niso imele. "Država je morala ukrepati, da zagotovi varnost in duševni mir državljanov (...) V tem stanju kaosa ni bil možen noben gospodarski napredek."

Tik pred govorom al Beblavija se je na dogajanje v Egiptu odzval ameriški državni sekretar John Kerry in ob tem egiptovsko vojsko pozval, naj dovoli izvedbo volitev, vse strani v Egiptu pa k izogibanju nadaljnjemu nasilju. Obsodil je zatrtje protestov privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija in pozval k "mirni, demokratični poti naprej".