Slovenija

Resnica o izstopu iz Janševih vrst

Petra Rupnik
14. 8. 2013, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nočem biti član stranke zgolj zato, da podpiram njenega vodjo, nam je v telefonskem pogovoru povedal Franc Pojbič, ki je včeraj izstopil iz stranke SDS in tudi iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ter z mesta predsednika 1. območnega združenja VSO.

STA, Mediaspeed

Vidni (zdaj že nekdanji) član stranke SDS, sicer od februarja letos vršilec dolžnosti direktorja Agencije RS za varnost prometa, nam je zaupal, da je o tej potezi razmišljal najmanj eno leto. »Sem človek stroke, rezultatov in dela,« pojasnjuje Pojbič, ki pravi, da se v stranki ni mogel strokovno uveljaviti in ni več videl možnosti razvoja. Na vprašanje, kaj meni o politiki stranke SDS, pa je odgovoril, da je politika stranke eno, ravnanje pa drugo. Na splošno so po njegovem mnenju slovenske politične stranke danes siromašne, preveč je nagajanja med strankami in premalo delovanja v korist države. Da je razočaran nad trenutno situacijo, še dodatno pojasni dejstvo, da je izstopil tudi iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in z mesta predsednika 1. območnega združenja omenjene organizacije. »Tudi tam sem doživel razočaranje,« dodaja Pojbič, ki sicer že snuje načrte za naprej. Tako nam je povedal, da intenzivno dela v smeri, da bi ustanovil neobremenjeno civilno družbo, v katero želi pritegniti mlade, družba pa bi temeljila predvsem na znanju. »Znanje je pogoj za napredek v tej državi. Mi pa samo opazujemo beg možganov in zapisujemo število mladih, ki se selijo v tujino, nihče pa ne naredi ničesar,« pojasnjuje Pojbič, ki meni, da bi morali prav znanju dati novo vrednost. Novo civilno družbeno organizacijo namerava ustanoviti do konca letošnjega leta ali najpozneje do marca prihodnje leto, zagotavlja pa, da se bodo vanjo zagotovo vključili mladi ljudje in gospodarstveniki, ki želijo tej družbi nekaj doprinesti. Nekdanji član Janševe SDS poudarja tudi, da smo danes vse preveč strankarsko zaprti in da civilnodružbena organizacija ne sme nikoli postati politična stranka. Da ga strankarska politika očitno ne mika več, namigne tudi z besedami, da »strank ne bo menjaval kot srajce«.

Kako pa se je na odstop Franca Pojbiča odzvala stranka SDS? »Nihče me ni poklical razen brata,« pravi Pojbič. »Tudi on me je zgolj vprašal, če je to res, in ko sem mu potrdil, mi je rekel, da je to moja odločitev.« Brat Franca Pojbiča je sicer poslanec Marijan Pojbič, eden vidnejših članov stranke SDS.

»Vsi tisti člani, ki hočejo kaj več prispevati državi, bi morali iz stranke izstopiti.«

Stranka SDS sicer velja za stranko s trdno zasidranim članstvom, ki ne upada, temveč kvečjemu narašča. Pa to drži v celoti? Glede na Pojbičevo nezadovoljstvo in razočaranje, ki ga je doživel v stranki, se torej poraja vprašanje, ali podobno čutijo in razmišljajo tudi nekateri drugi (vidni) člani stranke. Pojbič na to vprašanje odgovori takole: »Vsi tisti člani, ki hočejo kaj več prispevati državi, bi morali iz stranke izstopiti.«

STA, Mediaspeed
Poklical ga je brat, poslanec Marijan Pojbič.