Slovenija

Pregled - Slovenija do 15. ure

STA
1. 1. 1970, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predstavniki delodajalskih organizacij so podrobneje predstavili predloge ukrepov za izhod iz krize. V dokumentu Kisik za gospodarstvo vladi predlagajo ukrepe za davčno razbremenitev ter za zagon razvoja in konkurenčnosti, pa tudi izvedbo strukturnih reform in sanacijo bančnega sistema. Od vlade pričakujejo, da jih bo vključila v delovne skupine za pripravo konkretnih ukrepov. Na predloge so se že odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer so zapisali, da bi imel del zahtev delodajalcev katastrofalne posledice in bi krizo še poglobil, tako da bi ljudje potrebovali "umetno dihanje". Za konec meseca so napovedali alternativne predloge, ob tem pa opozorili, da Slovenija v resnici potrebuje skupno gradivo socialnih partnerjev.

LJUBLJANA - Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v ponedeljek začel z obravnavo pritožbe zoper v petek odrejeni pripor za nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo Tomaža Lovšeta, vendar pa končne odločitve o tem še ni sprejel. Kot so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, naj bi bila odločitev sprejeta še v teku tega dneva. Preiskovalni sodnik je pripor za Lovšeta zaradi suma begosumnosti na predlog tožilstva odredil v petek, Lovše pa lahko v priporu ostane do 30 dni.

LJUBLJANA - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je sprejel polletno poročilo za letošnje leto, po katerem je izkazan presežek v vrednosti dobrih dveh milijonov evrov in pol. Ob tem so sprejeli sklep o razpisu postopka za imenovanje članov sveta zavoda, ki bo v uradnem listu objavljen v petek 23. avgusta.

LJUBLJANA - Požar nad območjem Velikega Rogatca še vedno divja, medtem ko sta požara na italijanskem in slovenskem Krasu omejena, tisti na Studorju v Gorenji vasi pri Škofji Loki pa pogašen. Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske še naprej sodelujejo pri gašenju požarov. Že od jutra sta na nalogi dva helikopterja bell-412, ki pomagata gasilcem pri gašenju požara na Velikem Rogatcu.

LJUBLJANA - Na Mestni občini Ljubljana so prejeli pošiljko, iz katere se je pri odpiranju vsul bel prah. Pošiljka naj bi bila naslovljena na župana Zorana Jankoviča, poročajo Slovenske novice. Policisti so že v mestni hiši, kraj pa so zavarovali, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

BRUSELJ - Evropska komisija je objavila, da mora 14 držav, med njimi tudi Slovenija, v skupno evropsko blagajno vrniti 179,83 milijona evrov neupravičeno porabljenih sredstev za kmetijsko politiko. Največ sredstev, okoli 40 milijonov evrov, morata vrniti Velika Britanija in Poljska, Slovenija pa 8,09 milijona evrov. V primeru Slovenije se popravek predlaga zaradi pomanjkljivosti v identifikacijskem sistemu za zemljišča, vključno z neupravičenimi izplačili, napačnim izračunom sankcij in izterjavami za nazaj zaradi neupravičenih izplačil.

LJUBLJANA - Na katoliški praznik Marijinega vnebovzetja, ki bo v četrtek, bodo povsod po državi tradicionalne maše in procesije, slovesno bo že na predvečer praznika. V največjem romarskem središču pri nas na Brezjah bo na praznični dan maševal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Letošnji praznik bosta zaznamovala predvsem odstopa obeh slovenskih nadškofov.

LJUBLJANA - Dogajanje na Ptuju bodo prihodnji teden popestrili že 17. Dnevi poezije in vina, ki so po besedah vodje festivala Aleša Štegra osrednja pesniška manifestacija v Sloveniji in širši okolici. Na festivalu, ki bo oživil skrite ulice in trge srednjeveškega Ptuja, se bo med 21. in 24. avgustom predstavilo več kot 20 pesnikov. Letošnji častni gostje so kitajski pesnik Yang Lian, francoski pesnik Michel Deguy ter slovenski pesnik Josip Osti.