Nasilja vse več

Avstralija po letu 2022 beleži 28 % porast nasilja moških nad ženskami

A. M.
29. 4. 2024, 16.01
Posodobljeno: 29. 4. 2024, 16.04
Deli članek:

Ta konec tedna so po vseh Avstraliji potekali shodi z več deset tisoč udeleženci, ki so opozarjali na astronomski porast nasilja moških nad ženskami v zadnjih dveh letih. Tako spolno nasilje, kot umori žensk in deklet, so se nepričakovano povečali skoraj za tretjino.

Omrežje X / Andrew Henshaw
V Avstraliji potekajo protesti proti nasilju nad ženskami.

Nove številke so v začetku tega meseca pokazale 28-odstotni skok umorov žensk in deklet, s čimer se je nepričakovano končal desetletni trend upadanja nasilja nad ženskami v tej državi.

"Gre za precejšnje povečanje ki ga nismo pričakovali," je dejala Samantha Bricknell, vodja raziskav na avstralskem inštitutu za kriminologijo. "V 30 letih, odkar zbiramo podatke o umorih v Avstraliji, je prišlo do splošnega zmanjševanja umorov znotraj zakonov in drugih odnosov na relaciji moški-ženske, zadnji dve leti pa se je to nepričakovano spremenilo."

Premier Anthony Albanese je stanje označil za nacionalno krizo in bo v sredo sklical sejo vlade z namenom razprave o vladnih ukrepih za zamejitev nasilja. Mnogi, vključno s predsednikom vlade, verjamejo, da gre za kulturno vprašanje, in da je potrebno ukrepati takoj – če bo Avstralija čakala na generacijske in družbene spremembe, bo umrlo preveč žensk.

Je problem res prisoten samo v Avstraliji?

Avstralska stopnja umorov žensk pa ni omejena samo na to državo – podoben porast beleži tudi Združeno kraljestvo, Kanada in Nova Zelandija. Vendar Hayley Boxall, raziskovalka z Avstralske nacionalne univerze, pravi, da je razlika v tem, da Avstralci o tem govorijo.

"Na žalost to ni avstralski problem; to je globalni problem," je dejala. "Edinstveni smo v tem, da imamo o problemu bolj odkrite pogovore kot druge države."

Avstralska vlada bo za reševanje problema namenila 2,3 milijarde avstralskih dolarjev (1,4 milijarde evrov) v dveh proračunih, vključno z več socialnimi stanovanji za ženske, ki bežijo pred nasiljem, hkrati pa uvajajo 10-letno nacionalno strategijo za enakost spolov.