Slovenija

Podjetje s trga umaknilo sporne mlečne formule za dojenčke

STA/M.J.
7. 8. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novozelandsko podjetje za proizvodnjo mlečnih izdelkov Fonterra je s trga umaknila vse izdelke, tudi mlečne formule za dojenčke, izdelane iz sirotke, ki je vsebovala sporne bakterije.

Arhiv proizvajalca

Izvršni direktor podjetja Theo Spierings je poudaril, da so umaknili vse izdelke in vse zaloge, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podjetje Fonterra je minuli konec tedna razkrilo, da je njihova sirotka, ki se uporablja tudi za izdelavo mlečnih formul za dojenčke, vsebovala bakterijo, ki povzroča botulizem. Izdelke so izvozili v Avstralijo, na Kitajsko, v Malezijo, Savdsko Arabijo, na Tajsko in v Vietnam.

Sedaj so vsi izdelki v skladiščih in "obstaja le še minimalno ali sploh nobeno tveganje za potrošnike", je poudaril Spierings. Ob tem se je vodja podjetja tudi opravičil potrošnikom, dodal pa je še, da podatkov o tem, da bi kak otrok zbolel zaradi uživanja izdelkov podjetja, ni.

Fonterra je sicer napovedala preiskavo vzrokov okužbe, najverjetneje pa je bila kriva umazana pipa v eni od tovarn. Preiskavo incidenta pa je napovedal tudi novozelandski premier John Key.

Razkritje je največ pozornosti pritegnilo na Kitajskem, saj se je veliko staršev po škandalu z okuženim domačim mlekom za dojenčke pred petimi leti obrnilo k uvoženim proizvodom. Fonterra si je sicer delila lastništvo podjetja Sanlu, ki je bilo v središču škandala.

Peking pa je Fonterri zadal še dodaten udarec, saj jo je skupaj s še petimi drugimi podjetji kaznoval zaradi dogovarjanja o cenah. Skupno bodo morala podjetja - ameriški Mead Johnson in Abbott, podružnica francoskega Danoneja Dumex, nizozemski Friesland, kitajski Biostime in Fonterra - plačati 108 milijonov dolarjev kazni.