Slovenija

Železniški zdravstveni dom se financira nemoteno

STA
7. 8. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Železniški zdravstveni dom se tudi ob nerešenih zapletih s koncesijo še naprej financira nemoteno, so za STA potrdili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Železničarski zdravstveni dom

Sodišče je namreč zadržalo odpoved pogodbe o financiranju programov osnovne zdravstvene dejavnosti, dokler se zadeve ne uredijo, so pojasnili v Železniškem zdravstvenem domu. Potem ko je računsko sodišče maja lani opozorilo, da ZZZS nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev, saj bi moral ustanovitelj zdravstvenega doma - Slovenske železnice - pridobiti ustrezno koncesijo, je ZZZS s 30. junijem Železniškemu zdravstvenemu domu odpovedal pogodbo o financiranju programov osnovne zdravstvene dejavnosti.

Predstavniki Železniškega zdravstvenega doma pa so na sodišču dosegli, da jih zavod financira še naprej. Sodišče je namreč presodilo, saj bi s prenehanjem financiranja nastala nepopravljiva škoda za zavarovance in zdravstveni dom. Več pojasnil o odločitvi sodišča in o tem, zakaj še niso vložili vloge za koncesijo na Mestno občino Ljubljana (MOL), v Železniškem zdravstvenem domu zaradi dopustov ne morejo podati. Pričakujejo pa, da se bodo zadeve uredile v okoli treh mesecih.

Podlago za podelitev koncesije s strani MOL predstavlja sklep ljubljanskega mestnega sveta, sprejet 8. julija in v Uradnem listu objavljen 12. julija. Predstavniki vseh vpletenih so sicer poiskali tri predloge za zagotavljanje nadaljnjega izvajanja programov v osnovni zdravstveni dejavnosti: podelitev koncesije za eno leto na podlagi vloge, podelitev koncesije za eno leto na podlagi razpisa in prenos programov na Zdravstveni dom Ljubljana. Ljubljanski svetniki so podprli prvega od navedenih.

Od takrat naprej bi lahko Železniški zdravstveni dom podal vlogo za dodelitev koncesije, česar pa kljub pozivom z MOL še niso storili, je na torkovi novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah so predstavniki Železniškega zdravstvenega doma vlogo za dodelitev koncesije podali, še preden je mestni svet sprejel omenjeno odločitev. Na MOL so to vlogo zavrnili, enako so zavrnili pozneje podano pritožbo na zavrnitev te vloge, prav tako pa so jih pozvali, naj vložijo vlogo po sprejetem sklepu mestnega sveta, pojasnjuje župan.

Po njegovih besedah pa so namesto tega na občini prejeli dopis odvetnika zdravstvenega doma, v katerem jih med drugim sprašuje, na kakšen način nameravajo izvršiti sklep mestnega sveta. "Naj se potrudijo in napišejo vlogo, če potrebujejo koncesijo," je bil oster Janković. To, da vloge za koncesijo še niso vložili, je po njegovih besedah norčevanje iz vodstva občine in mestnih svetnikov.

Železniški zdravstveni dom je bil ustanovljen leta 1953 za potrebe železničarjev in drugih prebivalcev. Od ustanovitve je posebnost med zdravstvenimi zavodi v Sloveniji, saj ni niti javni zdravstveni zavod niti zasebni, pač pa je zasebni zavod s pravico javnosti.