Slovenija

Nepravilnosti tudi pri odlagališču odpadkov v Logatcu

STA/M.J,
7. 8. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Računsko sodišče je odkrilo nepravilnosti pri upravljanju in razširitvi odlagališča nenevarnih odpadkov Ostri vrh. Komunalno podjetje Logatec in Občina Logatec sta med drugim izvedla razširitev odlagališča brez pridobljenega gradbenega dovoljenja, ministrstvo za okolje in prostor pa med drugim ob ugotovitvi nelegalne razširitve ni ukrepalo.

Wikipedia

Revizija se nanaša na obdobje od 1. januarja 2009 do 31. marca 2011. Komunalno podjetje Logatec kot upravljalec odlagališča je med drugim izvedlo razširitev odlagališča brez prej pridobljenega gradbenega dovoljenja, od aprila 2010 je na tem delu tudi odlagalo odpadke, čeprav brez pridobljenega gradbenega dovoljenja, zanj tudi ni bilo izdano okoljevarstveno dovoljenje. Prav tako ta del odlagališča odpadkov ni vključen v veljavno okoljevarstveno dovoljenje, ugotavlja sodišče.

Komunala tudi ni izvedla naloženih ukrepov Inšpektorata RS za okolje in prostor za odstranitev odloženih odpadkov z razširjenega dela odlagališča in ni zagotovila odlaganja le obdelanih komunalnih odpadkov.

Komunala je direktorjevo pogodbo uskladilo več kot štiri mesece po zakonsko določenem roku, zaradi česar je imela za 3926 evrov večje stroške. Z določitvijo plačilnega razreda v nasprotju s predpisi je v revidiranem obdobju izplačalo za računovodjo 21.965 evrov višjo plačo, za tehničnega vodjo pa 20.367 evrov višjo plačo.

Občine Logatec je kot lastnica odlagališča med drugim izvedla razširitev odlagališča brez prej pridobljenega gradbenega dovoljenja, okoljevarstvenega soglasja in okoljevarstvenega dovoljenja, z drugimi občinami oz. izvajalci gospodarske javne službe pa je sklepala pogodbe za odlaganje odpadkov na odlagališču in tako posredno povzročila odlaganje odpadkov na razširjenem delu odlagališča, čeprav za ta del odlagališča ni bilo pridobljeno uporabno dovoljenje.


Občina tudi ni izvedla naloženih ukrepov inšpektorata za okolje in prostor, da mora ustaviti gradnjo razširitve odlagališča ter v roku petih mesecev odstraniti objekt in zemljišče vzpostaviti v prejšnje stanje. Za namensko pridobljena sredstva finančnega jamstva za zapiranje odlagališča ni oblikovala proračunskega sklada in jih je porabljala v okviru letnega proračuna občine za druge namene.

Takratnemu ministrstvu za okolje in prostor pa sodišče očita, da med drugim ob ugotovitvi nelegalne razširitve odlagališča inšpektorat za okolje in prostor investitorja in njegovo odgovorno osebo ni kaznoval z globo ter ni ukrepal zoper izvajalca geodetskih storitev in odgovornega geodeta pri razširitvi odlagališča ter tudi ne zoper izvajalca gradbenih del pri razširitvi odlagališča.

Inšpektorat tudi ni preprečil odlaganja odpadkov na teh zemljiščih, čeprav je bila v letu 2011 že presežena dovoljena količina odloženih odpadkov iz okoljevarstvenega dovoljenja. Hkrati je odločbo o odstranitvi odpadkov kot prvostopenjski organ izdal več kot šest mesecev od ugotovljene kršitve, o pritožbi zoper to odločbo pa ministrstvo kot drugostopenjski organ ni odločilo več kot eno leto od prejema.

Računsko sodišče je vsem trem izreklo negativno mnenje, od Komunalnega podjetja Logatec in Občine Logatec pa zahteva predložitev odzivnega poročila, ki mora izkazati izvedene popravljalne ukrepe za odpravo nepravilnosti.

Ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki sta februarja lani prevzela področja nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, pa je priporočilo izvedbo inšpekcijskega nadzora nad delom okoljskih in gradbenih inšpektorjev.