Slovenija

Konec tedna velika toplotna obremenitev in povečan promet

STA / J.P.
3. 8. 2013, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ta konec tedna bo močno povečan promet iz smeri Italije in Avstrije skozi Slovenijo ter naprej proti mejnim prehodom s Hrvaško.

Dars
Prav ta konec tedna bo tretji vročinski val dosegel vrhunec.

Zaradi zelo visokih temperatur, ki bodo predvidoma vztrajale tudi prihodnji teden, vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev, povečano koncentracijo ozona in nevarnost požarov v naravi.

V času turistične sezone za vozila nad 7,5 tone veljajo sobotne prepovedi, in sicer po uredbi avstrijskega ministrstva za promet v predoru Karavanke med 8. in 14. uro, na primorskih cestah med 6. in 16. uro ter po ostalih cestah v Sloveniji med 8. in 13. uro.

V Italiji pa konec tedna veljajo prepovedi prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone, in sicer v soboto med polnočjo in 23. uro ter v nedeljo med 7. in 24. uro, so še zapisali na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Prav ta konec tedna bo tretji vročinski val dosegel vrhunec. Termometri bodo po nižinah pokazali okoli 38 stopinj Celzija, tudi prihodnji teden pa se bodo temperature povzpele nad 35 stopinj, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Zaradi suše in visokih temperatur predvsem na Primorskem obstaja velika nevarnost požarov v naravi. Na Arsu opozarjajo tudi na povečano verjetnost, da bo na Primorskem presežena opozorilna koncentracija ozona.

Presežna koncentracija ozona draži sluznico in dihala, opozarjajo meteorologi. Zato ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka svetujejo, naj v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, naj se v času trajanja previsoke koncentracije izogibajo naporom.