Slovenija

Kdo bo kupil mariborsko letališče?

Gabrijel Toplak
27. 7. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Višje sodišče je zavrglo pritožbo Skupine Optima, ker niso bili izpolnjeni vsi postopkovni pogoji, utemeljujejo svojo odločitev. Podjetje Aviofun, ki je že plačalo varščino v višini 70.000 evrov, pa nadaljuje aktivnosti skupaj s tujimi investitorji, ki so bili prejšnji teden tudi na letališču.

Arhiv Svet24, Aerodrom Maribor
Kupnino za Aerodrom Maribor naj bi podjetje Aviofun v celoti poravnalo v roku.

Arhiv Svet24, Aerodrom Maribor
Prenovljen potniški terminal, ki daje letališču sodobnejšo podobo.

Potem ko je ljubljansko višje sodišče zavrglo pritožbo Skupine Optima zoper sklep, s katerim je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu soglašalo s sklenitvijo pogodbe o prodaji družbe Aerodrom Maribor podjetju Aviofun, slednji nadaljujejo aktivnosti skupaj s tujimi investitorji. Prejšnji teden so bili skupaj tudi na letališču.

Solastnik podjetja Aviofun Damijan Cehner, s katerim je stečajni upravitelj Prevent Globala Boris Kastivnik v okviru stečajnega postopka dosegel dogovor o prodaji družbe Aerodrom Maribor za 700 tisoč evrov, je za Svet 24 izrazil zadovoljstvo nad hitrim odločanjem višjega sodišča glede pritožbe. Rok za plačilo preostanka kupnine za nakup letališča, potem ko je bila varščina v višini 70.000 evrov že plačana, se izteče 15. avgusta, Aviofun pa bo s podporo tujih investitorjev po Cehnerjevih zagotovilih kupnino v celoti poravnal v roku. Investitorji izhajajo iz ameriško-izraelskega prostora, je povedal Cehner in dodal, da so z različnih področij, povezanih z dejavnostmi na letališču, kot sta potniški in tovorni promet, gostinski del in drugo. Še vedno pa ni želel razkriti točnih imen investitorjev, dejal je, da se bodo 'sami oglasili', in hkrati napovedal, da so pripravljeni sodelovati tudi z drugimi interesenti.

Stečajni upravitelj Prevent Globala Kastivnik je v okviru neposrednih pogajanj s štirimi ponudniki, ki so do 22. januarja letos oddali nezavezujoče ponudbe, pripeljal dogovor o prodaji družbe Aerodrom Maribor do sklenitve pogodbe s podjetjem Aviofun iz Libelič. S podjetjem Aviofun je pogodbo z več odloženimi pogoji podpisal 15. maja letos. S predlagano prodajo in višino kupnine se je v nadaljnjem postopku strinjal ločitveni upnik na tem premoženju Preventa Globala v stečaju, to je družba Eurocity Janka Zakeršnika, ni pa se s tem strinjal celotni upniški odbor Preventa Globala. Mnenje slednjega sicer za Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu, ki vodi stečaj Globala, ni zavezujoče, zato je sodišče s predlagano prodajo soglašalo, a se je na sklep sodišča prek odvetnika Marka Zamana na višje sodišče pritožila mariborska družba Skupina Optima, ki je v stečajnem postopku Globala prevzela terjatve enega od upnikov ter s tem pridobila možnost pritožbe. V njej je omenjena mariborska družba nasprotovala izdanemu soglasju, ker Prevent Global ni sklenil prodajne pogodbe z Iztokom Plevnikom. Slednji je sicer, kot je znano, ponudbo za nakup Aerodroma Maribor podal 9. aprila, po roku, ki je bil določen za oddajo ponudb, zato je Kastivnik ni obravnaval.

Iz odločitve višjega sodišča, ki je pritožbo Skupine Optima zavrglo in je bila objavljena na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve, je razvidno, da je to storilo, ker niso bili izpolnjeni vsi postopkovni pogoji. Sodišče navaja, da iz pritožnih listin ni izhajalo, da je pritožnik kot upnik o prenosu terjatve ustrezno obvestil stečajnega upravitelja Preventa Global, poleg tega pa je odvetnik Skupine Optima Marko Zaman pritožbo nepravilno vložil na sodišče.

Arhiv Svet24, Aerodrom Maribor
Solastnik podjetja Aviofun Damijan Cehner.