Svet

Vsi bi dali življenje za Kim Jong Una

STA / A.M.
27. 7. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes ob 60. obletnici premirja, s katerim se je končala triletna korejska vojna, pripravila največjo vojaško parado doslej. Ob prisotnosti severnokorejskega voditelja Jong Una in tujih novinarjev je Pjongjang na ogled med drugim postavil rakete dolgega dosega, tanke in raketomete.

Reuters

Reuters

V paradi je sodelovalo več tisoč vojakov, ki so prepevali: "Borimo se, borimo, borimo... za našo republiko." Več tisoč gledalcev pa v trenutku, ko se je na tribuni pokazal Kim vzklikalo: "S svojim življenjem varujemo Kim Jong Una". Parado si je med drugim ogledal tudi kitajski podpredsednik Li Yuanchao.

Na trgu pred Veliko palačo naroda v prestolnici pa so postavili ogromne portrete Kim Il Sunga in njegovega sina Kim Jong Ila, deda in očeta sedanjega voditelja Kim Jong Una, ki pa kljub nekaterih pričakovanjem ni imel govora.

Svetovna javnost parado budno spremlja, da bi ocenila, ali je Severna Koreja dejansko napredovala pri razvoju svojih balistični raket, kot sama pogosto zatrjuje. Zadnjo podobno veliko parado je Severna Koreja pripravila aprila lani, ko je bila stoletnica rojstva ustanovitelja sedanje Demokratične narodne republike Koreje, Kim Il Sunga.

Severna in Južna Koreja sta na današnji dan pred 60 leti podpisali premirje po koncu triletne vojne, ki je po različnih ocenah zahtevala več kot 3,2 milijona smrtnih žrtev. Državi tudi šest desetletij po koncu vojne še nista sklenili mirovnega sporazuma, njuni do zob oboroženi vojaki pa so še danes sovražno nastrojeni do drug drugega.

Južna Koreja bo današnjo obletnico prvič obeležila z veliko državno spominsko slovesnostjo.

Reuters