Slovenija

Bo šla Radenska v češke roke?

STA / A.M.
27. 7. 2013, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pivovarna Laško je za svetovalca prodaje Radenske izbrala Unicredit, postopek prodaje pa se bo po besedah predsednika uprave Laškega Dušana Zorka začel najpozneje v začetku septembra. Da se za nakup zanima češka družba Kofola, je potrdil predsednik uprave Kofole Jannis Samaras.

Mediaspeed

"Seznanjeni smo z izbiro svetovalca za Radensko in proučujemo možnosti. Če se bo prodajni postopek začel, bomo k njemu najverjetneje pristopili," je za Delo povedal Samaras.

Svetovalec za prodajo Radenske je že izbran, pogodba z njim pa podpisana - to je banka Unicredit. Ta bo čim prej pripravila mednarodni razpis in zatem začela iskati kupce, je dejal Zorko. Za Radensko se po njegovih besedah zanima kar nekaj kupcev, vendar njihovih imen Zorko še noče razkrivati.

Z izbiro svetovalca za prodajo Radenske je uprava na zadnji seji seznanila tudi nadzorni svet pivovarne, ki ga do konca avgusta še vodi član uprave Premogovnika Velenje Vladimir Malekovič. "Prodajamo tisto premoženje, ki ga je realno možno prodati po ustrezni ceni," je odgovoril na vprašanje Dela, zakaj prodajajo Radensko, in ne, denimo, Pivovarne Union.

Uprava Pivovarne Laško si že nekaj let prizadeva za ohranitev osnovne (pijačarske) dejavnosti pod eno streho in dokapitalizacijo zadolžene skupine, vendar bankirji za predloge uprave nimajo posluha. Zdaj kaže, da so Laščani naleteli na zid pri bankirjih, tudi ko gre za ohranitev pijačarskega dela skupine, saj banke upnice zahtevajo odprodajo vsega premoženja skupine Laško, je za časnik poudaril Zorko.

"Te zahteve se pojavljajo že nekaj časa. Prodajamo tudi časnika Večer in Delo ter delež v kosovski pivovarni Birra Peja. Ne gre za zahtevo zgolj ene od bank upnic, temveč vseh," je za časnik še dejal prvi mož pivovarne in spomnil, da je Laško zaradi zahtev dveh bank (NLB in Hypo) po dodatnih razbremenitvah skupine pripravilo 17 scenarijev o nadaljnji rasti skupine in odprodajah premoženja.

Da se za nakup Radenske zanima Kofola, je že pred časom sicer pisal časnik Finance, kar mu je potrdilo več njihovih med seboj nepovezanih virov.