Slovenija

Direktorici mariborske občinske uprave 14 tisoč evrov odpravnine?

Gabrijel Toplak
23. 7. 2013, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogovor z bivšo direktorico mariborske občinske uprave Milico Simonič Steiner, ki je na zavodu za zaposlovanje prijavljena kot iskalka zaposlitve, med drugim o prvih potezah novega župana dr. Andreja Fištravca, nezakonitem prenehanju delovnega razmerja zoper njo in pravicah, ki so ji bile kršene, ter kazenskih ovadbah.

Gabrijel Toplak, Sloveniaturizem.com
Milica Simonič Steiner zdaj aktivno išče zaposlitev.

Potem ko je prejšnji župan Mestne občine Maribor (MOM) Franc Kangler konec lanskega leta odstopil, so se mnogi spraševali, kaj bo z njegovimi sodelavci, ki so še vedno ostali na občini. Vprašanje je postalo še posebej aktualno, ko je nekaj mesecev pozneje županski stolček zasedel dr. Andrej Fištravec, ki pa je na presenečenje mnogih kaj hitro 'iz rokava' potegnil nekaj nenadnih kadrovskih menjav. Med drugim je v ponedeljek, 20. maja, na svojem Facebook profilu zapisal, da je razrešil direktorico občinske uprave Milico Simonič Steiner. Ocenil je, »da z njo strokovno in korektno sodelovanje ne bo mogoče«.

Milica Simonič Steinerjeva se v javnosti odtlej ni pogosto pojavljala, po približno dveh mesecih, odkar je zapustila pisarno na Ulica heroja Staneta 1 v Mariboru, pa je ekipa časnika Svet 24 s sedaj že bivšo direktorico uspela opraviti tako imenovani prvi resni pogovor. Sogovornica ga je začela s tem, da ji sedanji župan očita prejšnjemu številne nepravilnosti. »Župan je namreč že prvi dan izvedel številne premestitve javnih uslužbencev in jih degradiral ter jim odvzel vsa pooblastila in naloge, ki so jih opravljali strokovno ter odgovorno,« se spominja Simonič Steinerjeva, ki nadaljuje, da z županom Fištravcem nista bila nikoli dogovorjena, da gre, kot pogosto navaja, o razlogih, da ne moreta delati skupaj, pa pravi, da samo njegovi. Nikoli namreč nista bila niti sodelavca ali se kakorkoli srečevala.

Simonič Steinerjeva sedaj razpolaga tudi z odločitvijo Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije, ki ugodila njeni pritožbi. Odpravila je sklep, ki ga je izdala MOM, zato mora ta sedaj izdati novega in na novo odločiti o njenih pravicah iz delovnega razmerja. Dejstvo je, da je Simonič Steinerjevi, kot ugotavlja komisija, nezakonito prenehalo delovno razmerje. Je pa prepričana, dodaja, da so ji kršili še več pravic. »Nisem koristila letošnjega letnega dopusta, niti lanskega, zato pričakujem, da bodo tudi to upoštevati v novem sklepu.« Bivša direktorica mariborske občinske uprave je zdaj prijavljena na zavodu za zaposlovanje, saj je bolniški stalež zaključila 27. maja, in aktivno išče novo zaposlitev.

Tudi ko jo povprašamo o višini odpravnine, o znesku ne govori rada, saj pravi, da bodo še prej potrebni novi izračuni, a naj bi ji po prejšnjem izračunu vendarle pripadalo nekaj več kot 14 tisoč evrov bruto odpravnine. Bolj zgovorna pa je, ko jo povprašamo o 'njenih' dveh kazenskih ovadbah – Lutkovno gledališče Maribor in nakup osebnega računalnika –, saj pove, da bodo 'padle', ker so neutemeljene. In čeprav o županu Fištravcu ne želi posebej oziroma podrobneje govoriti, je prepričana, da v sedanji županski ekipi vlada revanšizem proti nekdanjim sodelavcem Kanglerja, ki so ga deležni tudi njeni sodelavci, saj so sedaj vsi postali tretjerazredni uradniki. Sicer pa, zaključuje Simonič Steinerjeva, njen postopek proti občini oziroma iskanje pravice teče naprej.

Gabrijel Toplak, Sloveniaturizem.com
Nekdanji sodelavci prejšnjega župana Franca Kanglerja naj bi bili sedaj tretjerazredni uradniki.
Gabrijel Toplak, Sloveniaturizem.com
O razrešitvi bivše direktorice občinske uprave je dr. Andrej Fištravec pisal tudi na svoj Facebook profil.