Črna kronika

Pozor, domov vas kličejo prevaranti!

S.R.
23. 7. 2013, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski Microsoft je v zadnjem času prejel več obvestil o uporabnikih, ki so sprejeli sumljiv klic na stacionarne telefonske številke.

Cert
Ne javljajte se na sumljive številke, niti nikomur ne dajajte osebnih podatkov.

Klicatelj se v angleškem jeziku običajno predstavi kot tehnični sodelavec Microsofta, ki želi uporabniku pomagati odpraviti težave pri delovanju njegovega računalnika. Pri tem od njega zahteva različne osebne podatke, kot e-poštni naslovi in številke bančnega računa oziroma kreditnih kartic, ter prenos programa, ki kriminalcem v resnici omogoča prevzem nadzora nad računalnikom.

Microsoft opozarja uporabnike, da gre pri tovrstnih klicih za prevaro in poskus izsiljevanja. Microsoft ni pobudnik tovrstnih akcij in od uporabnikov po telefonu ali elektronski pošti nikoli ne zahteva osebnih podatkov.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, zato svetujemo, da pogovor nemudoma končajo, in se obrnejo na slovenski center za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT in policijo. Pri SI-CERT-u so prav tako pripravili podrobnejši opis običajnega poteka tovrstnih sumljivih klicev.