Slovenija

V Surovini še vedno gori

STA / S.R.
22. 7. 2013, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gašenje požara v mariborskem podjetju Gorenje Surovina se je nadaljevalo tudi v nočnem času in še vedno traja.

Mediaspeed
V Surovini je zopet zagorelo.

Gasilci gasijo posamezna žarišča požara v hali za predelavo odpadkov, zagorela pa je tudi večja količina odpadkov na deponiji ob objektu, kjer je izbruhnil požar, so davi sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. V obratu mariborskega podjetja Gorenje Surovina je zagorelo v nedeljo okoli 13. ure v delu za predelavo papirja in plastike. Gasilcem je uspelo požar, zaradi katerega se je s Tezna ves dan vil gost črn dim, omejiti okoli 16. ure in predvidevali so, da jim bo do večera uspelo ogenj pogasiti.

A temu očitno ni bilo tako, saj se gašenje nadaljuje tudi danes zjutraj in v Mariboru je bilo tudi ponoči slišati gasilske sirene. Z območja se še vedno vije oblak gostega dima, ki pa je svetlejše barve kot v nedeljo.

Do sedaj je sodelovalo ali sodeluje pri gašenju poleg mariborskih poklicnih gasilcev 22 prostovoljnih gasilskih društev z več kot 200 gasilci.

Vzrok požara in obseg škode še nista znana. Kriminalisti zaradi previsokih temperatur in dima, ki se še vedno sprošča, ne morejo pristopiti na pogorišče. Zaradi tega je pričetek ogleda, ki je bil sprva napovedan za danes, prestavljen in se bo pričel šele, ko bo zagotovljen varen pristop oziroma bo ogenj dokončno pogašen. "To bo mogoče lahko šele jutri ali pa še kasneje. Do takrat novih informacij ni za pričakovati," je danes sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl.

Čeprav gre za enega večjih požarov v novejši zgodovini Maribora in še ni znano, ali se ob požaru sproščajo tudi kakšni škodljivi plini, v samem mestu danes ni zaznati kakšne panike. Mariborčani so se po nedeljskem počitku danes odpravili v službo kot običajno.

Le iz podjetja Snaga so obvestili vse uporabnike, da bo njihov zbirni center na Lahovi ulici, ki se nahaja v neposredni bližini Surovine, danes zaprt. Še vedno pa sta na voljo preostala dva zbirna centra na Plinarniški ulici in Streliški cesti, ki obratujeta po običajnem delovnem času.

Po navedbah poveljnika mariborske civilne zaščite Slobodana Stojanovića je to že tretji požar v Surovini v zadnjih petih letih. Po poročanju časnika Večer je na tem mestu na Teznu zagorelo tudi pred 31 leti. V noči na 17. julij 1982 je ogenj povsem uničil halo takratnega TOZD Predelava in povzročil ogromno gmotno škodo.