Svet

V napadu na zapora najmanj 12 mrtvih

STA / S.R.
22. 7. 2013, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oboroženi strelci so napadli dva iraška zapora, da bi osvobodili zapornike, in v srditih spopadih, ki so potekali v noči na ponedeljek, ubili najmanj 12 pripadnikov varnostnih sil, so danes sporočile iraške oblasti.

Globalpost
Napadalci so usklajeno napadli dva zapora.

Koordinirana napada sta potekala v zaporih Tadži severno od Bagdada in v Abu Graibu zahodno od iraške prestolnice. Napad so strelci začeli v nedeljo zvečer, spopadi pa so trajali približno deset ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iraški policijski polkovnik je sporočil, da je med spopadi iz Abu Graiba pobegnilo sedem zapornikov, čeprav so skrajni islamisti prek spleta trdili, da je bilo osvobojenih več tisoč zapornikov.

Po navedbah iraških oblasti je bilo v Tadžiju ubitih pet pripadnikov varnostnih sil, v Abu Graibu sedem, še približno 40 ljudi pa je bilo ranjenih. Za zdaj še ni znano, koliko napadalcev je bilo v spopadih ubitih, ranjenih ali ujetih.

Napadalci so pohod na zapora pričeli z detonacijo avtomobilov bomb blizu vhodov zaporov, v Tadžiju pa so se poleg tega razstrelili trije samomorilski napadalci. Boji so nato potekali vso noč, varnostne sile pa so razmere spravile pod nadzor do zore, poroča AFP. V Iraku so sicer razmeroma pogosti napadi na zapore ter pobegi in upori jetnikov.

S severa Iraka pa danes poročajo o več bombnih napadih na iraško vojsko, v katerih je umrlo več ljudi. Med žrtvami je bilo največ vojakov, policistov in zdravnikov. V napadu na vojaško patruljo v mestu Mosul je bilo v eksploziji avtomobila bombe ubitih 12, ranjenih pa 16 ljudi. Blizu Mosula je obcestna bomba ranila vojaka in civilista, še piše AFP.