Slovenija

Bratuškova izrekla Hrvatom dobrodošlico v EU

STA / A.M.
1. 7. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija se iskreno veseli članstva Hrvaške v Evropski uniji, ker odpira nove perspektive za sodelovanje in novo kakovost za odnose med državama, je v poslanici ob vstopu Hrvaške v EU zapisala premierka Alenka Bratušek. Prepričana je, da bosta državi oblikovali odnose tesnega zavezništva na številnih področjih skupnega interesa znotraj EU.

Reuters
Premierka je zapisala, da so pretekla leta, kar zadeva dvostranske odnose med Slovenijo in Hrvaško, pokazala, da znamo in zmoremo v najtežjih trenutkih v dobri veri sprejeti najbolj pogumne odločitve in se truditi za njihovo uresničitev v dobro sobivanja naših narodov.

Bratuškova je izrazila tudi zadovoljstvo, da se je državama uspelo sporazumeti o arbitražnem sporazumu glede mejnega vprašanja ter Memorandumu o razumevanju glede LB na Hrvaškem. "Prepričana sem, da smo z določitvijo načina reševanja teh dveh odprtih vprašanj na najboljši možni način odpravili nesoglasja in težave, ki so obremenjevale naše odnose," je dodala.

Kot je premierka še zapisala v poslanici, je zdaj čas, da se državi usmerita k prihodnjemu sodelovanju v okviru EU. Ob tem je izpostavila skupno deklaracijo o poglobljenem sodelovanju med narodoma in državama, ki sta jo nedavno podpisala predsednika Borut Pahor in Ivo Josipović.

"V vseh pogledih je članstvo Hrvaške v EU v interesu Slovenije. Hrvaška je edina soseda Slovenije, ki še ni članica EU, je med najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami Slovenije in prva najpomembnejša destinacija za slovenske investitorje, naše gospodarsko sodelovanje se bo lahko dodatno okrepilo," še piše v poslanici.

Predsednica vlade meni, da se s širitvijo EU na Hrvaško širi območje stabilnosti tudi jugovzhodno od Slovenije in na vse sosednje države. "Postavljajo se enotna pravila oz. pravila skupnega trga. Naš skupen interes je, da države regije čim prej vstopijo v pogajalski proces in da meja EU na Balkanu ne bo več potrebna. Slovenija bo z vstopom Hrvaške pridobila močnega zaveznika za potrditev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana," sporoča Bratuškova.

Vstop Hrvaške v EU je rezultat desetletnega strogega procesa, v katerem je Hrvaška potrdila svojo zavezanost načelom EU in pripravljenost izpolnjevati zahtevane kriterije. Članstvo v EU ponuja mnoge oprijemljive možnosti tako za Hrvaško kot za EU. "Izkoristimo jih na način, ki bo v korist Hrvaški, regiji in celotni EU," je poslanico sklenila Bratuškova.