Svet

Obama se je poklonil Mandeli

STA / A.M.
30. 6. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v okviru tridnevnega obiska v Južnoafriški republiki obiskal otok Robben, kjer je bil zaprt nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela, nato pa naj bi spregovoril še na univerzi v Cape Townu.

Reuters

Obama si je na otoku Robben, ki leži pred obalo Cape Towna, skupaj z ženo Michelle in hčerkama ogledal zaporniško celico, v kateri je bil Nelson Mandela zaprt 18 od skupno 27 let, kolikor jih je preživel v zaporu. S tem je še enkrat izrazil spoštovanje neuklonljivemu borcu proti apartheidu.

Obamo je z družino na ogled zapora, ki je danes muzej, popeljal 83-letni Ahmed Kathrada, nekdanji sojetnik Mandele, ki se je skupaj z njim boril proti apartheidu. Obama si je ogledal tudi kamnolom, v katerem je Mandela delal v času, ko je bil zaprt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nadaljevanju naj bi imel ameriški predsednik tudi govor na univerzi v Cape Townu. Pred 47 leti je tam spregovoril ameriški senator Robert Kennedy, čigar govor je bil po poročanju britanskega BBC navdih vsem, ki so se borili proti politiki apartheida v državi.

Obama naj bi ob tem po poročanju BBC tudi napovedal pobudo, vredno 5,3 milijarde evrov (sedem milijard dolarjev), s katero želijo ZDA skupaj z afriškimi državami in zasebnim sektorjem povečali dostop do električne energije v podsaharski Afriki.

Bela hiša je medtem sporočila, da bodo ZDA prihodnje leto gostile vrh voditeljev držav podsaharske Afrike. Novico o načrtovanem srečanju, prvem te vrste v ZDA, naj bi sicer danes napovedal predsednik Obama, je dejal visoki predstavnik Bele hiše Ben Rhodes. Napovedano srečanje sicer spominja na podoben kitajsko-afriški vrh, s katerim si je Peking v zadnjem desetletju uspel utrditi močan vpliv na afriški celini, poroča AFP.

Ameriški predsednik je sicer med obiskom Soweta v soboto zavrnil namigovanja o rivalstvu med Kitajsko in ZDA za vpliv v Afriki. Ob tem je pozdravil kitajska in indijska vlaganja na afriških tleh, a opozoril, da morajo biti v prvi vrsti v korist Afričanov. Na srečanju z južnoafriškim predsednikom Jacobom Zumo se je Obama zavzel tudi za več trgovinske menjave in investicij med državama.

Obama se je v soboto v Johannesburgu srečal tudi z družino Nelsona Mandele, medtem ko Mandele, ki boleha za pljučnico, v bolnišnici ni obiskal. O nekdanjem borcu proti apartheidu je Obama sicer dejal, da predstavlja njegov pogum navdih za ves svet.

Obama, ki se mudi na prvi uradni turneji po afriških državah, je v JAR dopotoval v petek iz Senegala, v ponedeljek pa bo obiskal Tanzanijo.