Slovenija

Britanski princ prvič v Sloveniji

STA / S.R.
25. 6. 2013, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na prvi obisk v Slovenijo v sredo prihaja grof Wesseški, britanski princ Edward, s soprogo Sophie. Udeležila se bosta različnih dogodkov, namenjenih promociji britanske dediščine in inovacij, ustvarjanju poslovnih priložnosti ter krepitvi odnosov s Slovenijo.

Reuters
Princ Edward

Srečala se bosta s premierko Alenko Bratušek in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Grof in grofica Wesseška prihajata na obisk na povabilo britanskega veleposlanika v Sloveniji Andrewa Pagea, so zapisali na spletni strani britanskega veleposlaništva. Udeležila se bosta dogodkov v okviru projekta Great British Days, ki jih med sredo in petkom pripravlja veleposlaništvo v Ljubljani.

Kot so zapisali, je obisk pomemben način za predstavljanje britanskih vrednot v Sloveniji in za ustvarjanje okolja, naklonjenega poslovnim priložnostim britanskih podjetij. Slovenija je poleg tega cenjena partnerica Velike Britanije v EU, kjer si med drugim delita cilje glede konkurenčnosti in širitve.

Grof in grofica se bosta med drugim udeležila sprejema udeležencev turneje Rolls Roycev 2013 Alpine Centenary Tour na Bledu, ki bo posvečen britanski avtomobilski industriji.

Vozniki društva 20 Ghost Club bodo namreč z vožnjo po trasi preko Avstrije, Italije, Slovenije in Hrvaške obeležili 100. obletnico vozniške preizkušnje.

Princ Edward bo poleg tega nastopil kot častni govorec na poslovnem zajtrku na temo podjetništva mladih, ki ga pripravlja britansko-slovenska gospodarska zbornica v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom. Gre za začetek razprave o enem od področij, ki ga bo obravnaval letošnji Strateški forum Bled mladih - Poslovanje: Nova orodja, nova pravila.

Grofica Wesseška bo obiskala univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, kjer se bo udeležila predstavitve košarke na vozičkih, se srečala z najmlajšimi uporabniki rehabilitacijskega centra Soča in si ogledala razvojni oddelek inštituta. V Kamniku si bo ogledala tudi predstavitev terapevtskega jahanja.

Skupaj s predsednikom Pahorjem bo princ Edward tudi podelil zlata priznanja udeležencem Mednarodnega priznanja za mlade - MEPI, programa za spodbujanje dosežkov mladih. Edward je namreč predsednik sveta organizacije Duke of Edinburgh's Award, ki jo v Sloveniji poznamo pod imenom MEPI. Njen ustanovitelj je princ Philip, ki je ob obisku leta 2008 sam podelil nagrade.

Par se bo srečal tudi z udeleženci in mentorji delavnice o trajnostnem modnem oblikovanju. Pri pripravi sodeluje tudi londonska šola modnega oblikovanja London College od Fashion, katere častna pokroviteljica je grofica Wesseška.

Poleg tega se bosta grof in grofica srečala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, obiskala Britansko mednarodno šolo in se udeležila tudi praznovanja rojstnega dne kraljice Elizabete.

Gre za prvi obisk princa Edwarda in grofice Sophie v Sloveniji. Princ Edward je najmlajši otrok kraljice Elizabete II. in edini od njenih otrok, ki še ni bil v Sloveniji.

Kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip sta Slovenijo obiskala leta 2008, princ Charles leta 1998, princ Andrew leta 2007, kraljeva princesa Anne pa leta 1996.

Princ Edward se je rodil leta 1964 v Buckinghamski palači, grofica Wesseška kot Sophie Rhys-Jones leta 1965 v Oxfordu. Poročila sta se leta 1999 in imata dva otroka.