Slovenija

Prisluhnite, kaj je Janša povedal pred komisijo

M.J.
19. 6. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od včeraj je po odločitvi informacijske pooblaščenke javnosti dostopen posnetek zaslišanja Janeza Janše pred Komisijo za preprečevanje korupcije.

Mediaspeed
Velike želje.

Predsednik KPK Goran Klemenčič je predsednika stranke SDS spraševal o stanovanju na Neubergerjevi v Ljubljani, nadaljevala sta pogovor o stanovanju v Trubarjevem kvartu, dotaknila sta se tudi zemljišča in hiše v Bovcu, stanovanja na Mesarski v Ljubljani in nepremičnine v Velenju. Vse nepremičnine je po Janševih besedah kupil bodisi s kreditom, prihranki od prodaje knjig ali s prodajo ene od nepremičnin.

Klemenčiča je zanimalo tudi osebno vozilo, za katerega je predsednik stranke SDS odgovoril, da ga je kupil s prihranki, ni pa bil prepričan o številu obrokov, vsekakor pa zanj ni najemal kredita. Potovanja so bila večinoma plačana s strani prijateljev ali so bila službena, torej plačana s strani gostiteljev, v nekaterih primerih pa sta jih z ženo plačala sama, vendar je šlo vedno za agencijske pakete.

O povprečnih življenjskih stroških je Janša odgovoril, da ti znašajo približno dva tisoč evrov, račune pa v večini primerov poravna žena.

Goran Klemenčič se je dotaknil še številnih drugih problematičnih vprašanj, med drugim večjih nakazil na ženin TRR, ki jih je Janša opravil zgolj zato, da je bila žena likvidna. Povprašal ga je še o plačilih sodnih taks, ki so znašale približno 20 tisoč evrov, a po podatkih z banke niso bile plačane s tekočega računa, kar je Janša označil za neresnico.