Slovenija

Zagotovljena zaposlitev za izobražene mlade ljudi?

STA / S.R.
19. 6. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija bo danes predlagala nove korake v boju proti brezposelnosti mladih, ki še naprej podira rekorde. Predlagala bo tudi nove smernice za uporabo državne pomoči, namenjene spodbujanju razvoja najrevnejših regij.

Reuters

Današnji predlogi za pomoč mladim pri iskanju zaposlitve temeljijo na nizu že načrtovanih ukrepov, na primer na shemi jamstev za mlade in posebni pobudi za zaposlovanje mladih, v okviru katere bo v evropskem proračunu 2014-2020 za boj proti brezposelnosti mladih namenjenih šest milijard evrov.

S shemami jamstev naj bi članice unije mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Omenjenih šest milijard evrov pa bo namenjenih regijam, ki so v letu 2012 beležile več kot 25-odstotno brezposelnost mladih. Pri tem je še odprto vprašanje, ali bo lahko na del teh sredstev računala tudi revnejša od dveh slovenskih regij, Vzhodna Slovenija, saj je trenutno še nekaj nejasnosti glede statističnih podatkov, ki se bodo upoštevali kot merilo pri dodeljevanju tega denarja.

Omenjenih šest milijard evrov pa bo namenjenih regijam, ki so v letu 2012 beležile več kot 25-odstotno brezposelnost mladih.

Podporo politikam v pomoč mladim lahko članice črpajo tudi iz evropskega socialnega sklada, pri čemer jih Bruselj poziva, naj pospešijo pripravo projektov, s katerimi se bodo potegovale za sredstva iz obeh skladov. Prav tako trenutno poteka živahna razprava o tem, ali naj pomoč brezposelnim mladim nudi tudi globalizacijski sklad.

Brezposelnost mladih v območju evra in celotni EU še vedno podira rekorde. Približno 5,5 milijona oz. več kot eden od petih mladih ne more najti delovnega mesta, celo 7,5 milijona mladih, starih od 15 do 24 let, pa niti ne dela niti se ne izobražuje ali usposablja, kažejo bruseljske statistike.

Poleg tega bo komisija danes predlagala nove smernice za uporabo državne pomoči za najrevnejše evropske regije. Njihov namen je zagotoviti učinkovitejšo in bolj usmerjeno uporabo pomoči ter hitrejšo obravnavo nacionalnih ukrepov v Bruslju, ki mora državne pomoči odobriti.