Svet

Opazoval moške zarodke, kako masturbirajo

STA
19. 6. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek z 228 glasovi proti 196 potrdil predlog zakona, ki prepoveduje splav po 20. tednu nosečnosti.

Wikipedia

Ta predlog je sicer vnaprej obsojen na neuspeh, ker ga v senatu z demokratsko večino niti ne bodo obravnavali in tudi če bi ga, je ameriški predsednik Barack Obama že napovedal veto. Predlog je na dnevnem redu, ker nekateri republikanci resnično verjamejo vanj, večina pa se pripravlja na strankarske volitve prihodnje leto, ko bo potrebno dokazovati privrženost konservativnim načelom. Predlog dobro služi tudi demokratom, ki si z nasprotovanjem republikancem utrjujejo podporo pri svojih volivcih.

Republikanski kongresnik iz Teksasa Michael Burgess je v torek prepoved splava v pozni nosečnosti utemeljil s trditvijo, da je opazoval 15 tednov stare moške zarodke, kako masturbirajo, in če čutijo užitek, potem morajo čutiti tudi bolečino.

Burgess domnevno dobro ve, kaj govori, saj je po izobrazbi zdravnik in je pred izvolitvijo v kongres 25 let delal kot ginekolog. Kongresni republikanci s predlogom sicer ne bodo uspeli, vendar pa je podobne prepovedi splava doslej sprejelo že kakih deset zveznih držav.

Na sodiščih nižje stopnje sicer izgubljajo, vendar želijo priti do vrhovnega sodišča, kjer upajo, da bo konservativna večina razveljavila odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. Republikanci v Novi Mehiki se proti splavu borijo tudi s predlogom, da bi v primeru posilstva postal kaznivo dejanje, saj naj bi splav pomenil, da se želi ženska znebiti dokaza za posilstvo.

Za demokrate je to le nov dokaz, da se republikanci niso ničesar naučili iz zadnjih volitev, ko so s svojim odnosom do splava prepričali veliko večino žensk, da so glasovale za Obamo.

Po ocenah demokratov se podobno niso veliko naučili niti glede odnosa do nezakonitih priseljencev, ki prihajajo večinoma iz držav Latinske Amerike. Južnoameričani postajajo vse bolj pomemben volilni blok in na novembrskih predsedniških volitvah so 70-odstotno volili Obamo.

V odboru za pravosodje namreč razpravljajo o amandmajih k zakonu o reformi imigracijske zakonodaje in kar tekmujejo med seboj, kdo bo postavil več ovir na poti do legalizacije statusa nezakonitih priseljencev. Tako so potrdili predlog, da se mora do izgona obvezno aretirati vsakega nezakonitega priseljenca, ki je bil obsojen zaradi vožnje v vinjenem stanju. Sprejeli so tudi predlog, da lahko lokalni policisti uveljavljajo zvezno zakonodajo glede priseljevanja, na mizi pa je še veliko predlogov, da se prepreči reforma.

Republikanske volivce moti, da je v predlogu reforme osmih senatorjev iz obeh strank možnost, da današnji nezakoniti priseljenci po 13 letih pridejo do državljanstva. Pot bo sicer trnova, ker bo potrebno plačati davke, ki jih dolgujejo ali pa si jih bo zvezna davkarija izmislila. Plačati bodo morali tudi potrebno kazni, pa tudi različne takse ter dokazati nekaznovanost in izpolniti še druge pogoje.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner je v torek dejal, da ne bo dovolil glasovanja o nobenem predlogu, ki bo v nasprotju z načeli večine članov republikanske stranke oziroma, ki bi povzročil razbitje stranke. To z drugimi besedami pomeni, da ne bo dovolil glasovanja o imigracijski reformi, ki bi bila sprejemljiva za demokrate ali nezakonite priseljence.