Slovenija

Tepanje: zapora, rušenje, gneča

STA / Gabrijel Toplak
17. 6. 2013, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predvidoma do konca junija bodo vozniki prečkali cestninsko postajo po eni vinjetni stezi tako v smeri Ljubljane kot tudi Maribora, medtem ko bosta za tovorna oziroma nevinjetna vozila vzpostavljeni po dve stezi v vsako smer.

Dars

Dela bodo končana do konca meseca, med prometnimi konicami pa lahko prihaja tudi do zastojev, so sporočili iz Darsa.

Dars
Hitrejšo vožnjo mimo cestninskih postaj pozdravljajo tudi vozniki.
Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) bo danes postavila prometno zaporo na območju cestninske postaje Tepanje na štajerski avtocesti, saj bo izvajalec CGP iz Novega mesta začel rušenje in s preureditvena dela. Dela bodo predvidoma končana do konca meseca, med prometnimi konicami pa lahko prihaja tudi do zastojev, so sporočili iz Darsa.

Predvidoma do konca junija bodo vozniki prečkali cestninsko postajo Tepanje po eni vinjetni stezi tako v smeri Ljubljane kot tudi Maribora, medtem ko bosta za tovorna oziroma nevinjetna vozila vzpostavljeni po dve stezi v vsako smer. Hitra steza za avtomatsko brezgotovinsko cestninjenje (ABC) v smeri Maribora v času prometne zapore začasno ne bo delovala. Darsovci pojasnjujejo, da bodo začasne prometne ureditve ustrezno označene.

V okviru rušitve in preureditve čelne cestninske postaje Tepanje bo izvajalec del odstranil sredinska cestninska otoka, kar bo omogočilo vzpostavitev prostega prometnega toka vinjetnih vozil za prevozno hitrost 60 kilometrov na uro. Izvedbena dela med drugim obsegajo še rušenje obstoječe nadstrešnice, gradbena in asfalterska dela na vinjetnih stezah, preureditve električnih inštalacij, dobavo ter postavitev prometne opreme.

»Na cesti sem vsak dan, in če kje, so cestninske postaje ponavadi 'ozko grlo', kjer ob povečanju prometa, do česar bo v teh poletnih mesecih nedvomno večkrat prihajalo, pogosto čakam v koloni. Podiranje postaj bi moralo potekati hitreje,«  

Tepanje bo šesta čelna cestninska postaja, prek katere bo po odstranitvi otokov omogočen prosti prometni tok vinjetnih vozil za prevozno hitrost 60 kilometrov na uro. Lani jeseni so namreč preuredili tri čelne cestninske postaje, in sicer Log in Videž na primorski avtocesti ter Torovo na gorenjski, aprila letos pa še cestninski postaji Dob na dolenjski ter Kompolje na štajerski avtocesti. Na Darsu še pravijo, da je cestninska postaja Tepanje po podatkih o štetju prometa za leto 2011 med prometno najbolj obremenjenimi, saj je povprečno promet znašal približno 30 tisoč vozil na dan. Največ voznikov je prečkalo čelno cestninsko postajo na Logu, kjer je povprečni promet znašal nekaj več kot 59 tisoč vozil na dan.

Sicer pa 'podiranje' cestninskih postaj po državi podpirajo tudi vozniki, ki se redno vozijo po tem delu štajerske avtoceste. Matevž Korošec iz Pesnice pri Mariboru je trgovski potnik, zato pozdravlja hitrejšo vožnjo na območju cestninske postaje. »Na cesti sem vsak dan, in če kje, so cestninske postaje ponavadi 'ozko grlo', kjer ob povečanju prometa, do česar bo v teh poletnih mesecih nedvomno večkrat prihajalo, pogosto čakam v koloni. Podiranje postaj bi moralo potekati hitreje,« je na bližnjem bencinskem servisu komentiral odločitev Darsa Korošec. Avstrijski državljan Guenter Rauch, ki se je z družino peljal na morje, pa pravi, da bi pričakoval takšne posege na slovenskih avtocestah v zimskih ali spomladanski mesecih, ko na njih ni toliko prometa. »Bližamo se vrhuncu turistične sezone in res ne vem, zakaj morajo cestninsko postajo preuredili ravno sedaj. Če že plačamo vinjeto, tuji vozniki tudi pričakujemo, da se bomo na morje prebili kar se da hitro in brez zastojev. Zdaj moram pot domov na novo načrtovati, saj ne bom tvegal, da bi se znašel v prometnem zamašku, zato se bom temu delu Slovenije raje umaknil,« je podaril Rauch. Tovornjakarji pa bodo ustavljali še naprej, a jim bo hitrejše odvijanje prometa na tem delu vseeno pospešilo pretočnost, pravi voznik tovornjaka Stanislav Hohnjec iz okolice Murske Sobote. »V času dopustov velikokrat stojim zaradi tujih voznikov, ki še vedno ne vedo, kam se morajo pravočasno razporediti. Zaradi takšnih se tudi tovorni promet ustavi, zato pozdravljam preureditev,« je dejal Hohnjec.

Dars
Prevozna hitrost bo 60 kilometrov na uro.

Dars