Svet

Nadzorovali elektronsko pošto in telefonske pogovore

STA / S.R.
17. 6. 2013, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dokumenti, ki jih je javnosti razkril nekdanji ameriški vohun Edward Snowden, kažejo, da je britanska tajna služba prisluškovala udeležencem dveh vrhov G20 v Londonu leta 2009.

Reuters
Britanci so vohunili za udeleženci skupine G20.

Med drugim naj bi nadzorovali računalnike in telefonske pogovore delegatov iz Turčije in Južnoafriške republike, je v nedeljo objavil britanski časnik Guardian. Nekatere delegate naj bi celo zvabili, da so uporabljali internetne kavarnice, ki jih je pred tem uredila tajna služba. Na tak način so lahko nadzorovali elektronsko pošto.

Z omenjeno akcijo naj bi britanska vlada poskrbela za uspeh pogajanj na vrhu, poleg tega bi si Velika Britanija tako lahko izboljšala svoja pogajalska stališče, zato akcija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bila toliko posledica varnostnih razlogov.

Prav danes se sicer na Severnem Irskem začenja vrh G8, novica o prisluškovanju na vrhunskih srečanjih G20 pa bi lahko bila nerodna za Veliko Britanijo, gostiteljico srečanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dokumenti razkrivajo, da je navodilo o prisluškovanju delegatom na srečanjih G20 prišlo z visoke ravni britanske vlade, ki jo je takrat vodil premier Gordon Brown.