Svet

NSA zahtevala podatke tudi od Appla

STA / S.R.
17. 6. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po Facebooku in Microsoftu je danes tudi Apple objavil številke glede zahtev ameriških oblasti o posredovanju informacij o uporabnikih.

Reuters

Koncern je tako v šestih mesecih, od decembra 2012 do konca maja letos, dobil od 4000 do 5000 tovrstnih zahtevkov, kar naj bi zadevalo od 9000 do 10.000 računov strank z Applovimi izdelki. Ob tem je Apple poudaril, da se večina zahtevkov nanaša na policijsko delo, in sicer ob primerih izginulih otrok ali pri preprečevanju samomorov.

Hkrati je koncern poskušal razbliniti skrbi uporabnikov glede zaščite podatkov. Vse novice, ki potekajo prek storitve pošiljanja sporočil iMessage, so zaklenjena, do njihove vsebine pa nima dostopa niti sam Apple. To naj bi veljalo tudi za storitev video klepeta FaceTime.

Prav tako Apple v "identifikacijski obliki" ne shranjuje podatkov glede kraja prebivanja, iskanja na zemljevidih ali osebne asistentke Siri, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Appla.

V ZDA je pred dnevi odjeknilo razkritje nekdanjega ameriškega računalniškega tehnika Edwarda Snowdna, ki je javnost opozoril na obsežen nadzor telefonskih klicev in interneta s strani agencije za nacionalno varnost (NSA).

Spletna podjetja, kot so Facebook, Google, Yahoo, Apple in Microsoft, naj bi v okviru programa Prizma NSA celo zagotovile neposreden dostop do svojih strežnikov.

Podjetja so te obtožbe zavrnila, so pa poudarila, da so spoštovala vse zakonite zahtevke ameriških oblasti po razkritju podatkov. Da bi podkrepila svoje navedbe, so na oblasti naslovile prošnjo, da jim dovolijo objaviti podatke o številu zahtevkov.