Svet

Začenja se največja letalska razstava na svetu

STA / S.R.
17. 6. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na letališču Le Bourget pri Parizu se danes začenja 50. jubilejni Paris Air Show, največja letalska razstava na svetu.

Reuters
Ruski lovec Suhoj SU-35.

Do 23. junija bo svoje najnovejše izdelke in tehnološke rešitve iz letalskega sektorja predstavljalo 2200 razstavljalcev iz 44 držav. Gre za nov rekord, razstavo pa naj bi si po pričakovanjih ogledalo okoli 350.000 obiskovalcev.

Tokrat bo na dogodku, ki je na sporedu vsaki dve leti, razstavljenih preko 100 letal, med drugim Airbusov velikan A380, vojaško transportno letalo A400M ter najnovejši dragulj evropskega proizvajalca A350, ki je prav minuli teden opravil svoj testni let. Prav prelet tega najnovejšega letala iz Airbusove družine naj bi bil tudi eden od vrhuncev pariške razstave.

Ameriški Boeing, največji Airbusov tekmec, pa se bo na razstavi predstavil s svojim dreamlinerjem, na račun katerega pa je bil v zadnjih mesecih deležen veliko udarcev. Zaradi težav z baterijami so bila ta letala dolgo časa prizemljena in Boeing bo skušal dvomljivce v njihovo varnost prepričati tudi s preletom preko letališča Le Bourget, poročajo tuje tiskovne agencije.

Boeing naj bi na sejmu napovedal tudi najnovejšo različico dreamlinerja 787-10X, ki se ponaša z daljšim trupom. Pri ameriškem velikanu že delajo tudi na novih, izpopolnjenih različicah modela 777, s katerimi želijo stopiti ob bok Airbusovemu A350.

Paris Air Show naj bi po napovedih poznavalcev tako spet minil v znamenju prestižnega boja med Boeingom in Airbusom glede naročil za letala na dolge proge. Podjetji naj bi tako javno predstavili nove posle in skušali tudi na samem dogodku skleniti nova naročila.

Še posebej se bodo morali v Boeingu truditi s komercializacijo dreamlinerja, pri Airbusu pa prav tako zaradi tehničnih težav šepa prodaja velikana A380.

V senci boja med obema gigantoma letalske industrije bodo minile predstavitve novih letal manjših proizvajalcev, kot je recimo kanadski Bombardier.

Prvi štirje dnevi razstave bodo namenjeni izključno strokovni in poslovni javnosti, nato pa bo sejem odprt tudi za ostale obiskovalce.