Slovenija

Prvič v Sloveniji: Izplačana bo prva poklicna pokojnina

STA/M.J.
14. 6. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kapitalska družba bo danes prvemu zavarovancu, ki je bil vključen v sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, izplačala poklicno pokojnino.

Premogovnik Velenje

Gre za poklicno zavarovanje, v katerega je vključenih več kot 44.600 delavcev, ki opravljajo težka in zdravju škodljiva dela ter dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati. Kapitalska družba (Kad) sicer pričakuje večje število poklicnih upokojencev po uskladitvi pokojninskega načrta s pokojninsko reformo, ki je začela veljati z letošnjim letom. V skladu z njo so se namreč pogoji za poklicno upokojitev spremenili, so zapisali v Kadu.

Novosti, ki jih v zvezi s poklicnim zavarovanjem prinaša reforma, se bodo začele izvajati na podlagi spremembe pokojninskega načrta, ki jih je treba sprejeti do konca septembra letos, pojasnjujejo na Kadu. V postopek spreminjanja pokojninskega načrta bo vključen tudi odbor omenjenega sklada, ki ga sestavljajo predstavniki zavarovancev, delodajalcev in vlade. Naloga odbora sklada bo spremljanje poslovanja sklada ter nadzorovanje nad delom upravljavca.

Kad je upravljalec sklada od njegove ustanovitve v letu 2001 dalje. V sklad je bilo konec maja 2013 vključenih 44.641 zavarovancev, sklad pa je imel v upravljanju približno 498,3 milijona evrov sredstev.

Kad je v letu 2013 z upravljanjem sredstev dosegel 1,55-odstotno donosnost, zadnjih 12 mesecev 5,83-odstotno donosnost in v zadnjih 36 mesecih 12,01-odstotno donosnost, kar je druga najvišja donosnost med vzajemnimi pokojninskimi skladi v letu 2012 in najvišja v zadnjem triletnem obdobju, so še navedli.

Prejemnik prve poklicne pokojnine, ki bo znašala 800 evrov, bo po navedbah Dela rudar, ki je izpolnil vse tri pogoje: starost, delovno dobo in dovolj zbranih sredstev na osebnem računu, na katerega za svoje delavce plačujejo delodajalci.