Svet

Mlada Američanka vendarle zadihala s pljuči odraslega darovalca

M. R.
14. 6. 2013, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Operacija uspela, pa čeprav zakonodaja v Združenih državah otrokom preprečuje, da bi dobili pljuča odraslih oseb.

fox43.com
Desetletna Sarah Murnaghan

Desetletni američanki Sarah Murnaghan iz Pensilvanije so zdravniki v sredo uspešno presadili pljuča, potem ko je njeno življenje zaradi cistične fibroze obviselo na nitki. Boj dekličine družine za nova pljuča pritegnil mednarodno pozornost, do presaditve pa je prišlo mimo veljavne zakonodaje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pravila namreč predvidevajo, da mora pacient, mlajši od 12 let, čakati na pljuča drugega otroka, sodišče pa je prejšnji teden po pritožbi staršev odločilo, da se deklico da na seznam odraslih, ki čakajo na presaditev. Dekličina mama je v izjavi za javnost dejala, da kirurgi niso imeli težav s prilagoditvijo velikosti pljuč in presaditvijo ter da je operacija potekala brez zapletov.

Več kot 370 tisoč ljudi je medtem že podpisalo peticijo, s katero zahtevajo spremembo zakonodaje, ki otrokom preprečuje, da bi dobili pljuča odraslih. Po podatkih ameriške vlade je od leta 2007 prišlo do ene presaditve pljuč, pri kateri je bil darovalec starejši od 18 let, bolnik pa mlajši od 12 let. Na transplantacijo pljuč v ZDA trenutno čaka več kot 1600 ljudi, od tega jih je 30 mlajših od deset let.