Zanimivosti

Neverjetna rekonstrukcija

STA/M.J.
14. 6. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Berlinu bodo na znameniti aleji Unter den Linden postavili rekonstrukcijo baročne palače, ki je bila nekdaj sedež nemških cesarjev in ki je bila med drugo svetovno vojno poškodovana v bombnih napadih, kar je od nje ostalo, pa so dokončno odstranili leta 1950.

Arhitekturforum

Rekonstrukcija te izjemne baročne arhitekture bo stala okoli 590 milijonov evrov. Vendar pa bo s preteklostjo povezana le zunanjščina palače, ki je bila nekdaj tudi sedež plemiške družine Hohenzollern. Notranjščina bo namreč sodobno urejena po načrtih italijanskega arhitekta Franca Stelle. Palača naj bi bila dokončana leta 2019, polaganja temeljnega kamna v sredo pa se je po pisanju tujih tiskovnih agencij udeležil tudi nemški predsednik Joachim Gauck.

V Nemčiji so v preteklih letih rekonstruirali kar nekaj pomembnejših stavb, med njimi luksuzni hotel Adlon v Berlinu.

Pročelje palače bo povzemalo oblike originalne stavbe, ki je bila začeta že v 15. stoletju, večji del pa je bil zgrajen v zgodnjem 18. stoletju.

Velik del javnosti gradnje še vedno ne podpira zaradi visokih stroškov. Gradnjo bo večinoma financirala vlada, skoraj 80 milijonov evrov pa je uspelo zbrati Wilhelmu von Boddienu, ki je eden največjih podpornikov projekta. Zeleno luč so podporniki projekta sicer dobili šele po 15 letih prizadevanj in zbiranja sredstev.

V novi stavbi, ki so jo že poimenovali Humboldtov forum, nameravajo urediti kulturni center, v katerem bodo postavljene zbirke berlinskega Etnološkega muzeja in Muzeja azijske umetnosti ter znanstvene zbirke Univerze Humboldt, v njem pa bodo uredili tudi knjižnico.

V Nemčiji so v preteklih letih rekonstruirali kar nekaj pomembnejših stavb, med njimi luksuzni hotel Adlon v Berlinu.