Slovenija

Ob 11. uri bo vse jasno

STA / S.R.
5. 6. 2013, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek bo ob 11. uri razglasila že težko pričakovano sodbo v zadevi Patria.

Reuters
Tako Janša kot drugi obtoženi krivde ne priznavajo.

Obtoženi predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič trdijo, da so nedolžni in zahtevajo oprostilno sodbo. Tožilstvo pa meni, da je dokazalo obtožni predlog in za trojico predlagalo zaporne kazni.

Nekdanji predsednik vlade Janša naj bi v poslu nabave osemkolesnih oklepnikov sprejel obljubo nagrade, Črnkovič pa naj bi Jožetu Zagožnu, ki je sicer izločen iz postopka, in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Trojica je tako obtožena kaznivih dejanj v zvezi s sprejemanjem in dajanjem daril, grozi jim pa do tri leta zaporne kazni. Tožilstvo za Janšo predlaga dve leti zapora, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Vsem trem naj se izreče tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni, še predlaga tožilstvo.

Vsi trije obtožbe zanikajo in trdijo, da gre za političen proces. Prav tako naj bi bil obtožni predlog premalo konkreten, zaradi česar jim je onemogočena pravica do obrambe, še menijo.

Zgodbe pa danes še zdaleč ne bo konec, saj je ne glede na sodbo pričakovati pritožbe ene ali druge strani. Sojenje pa se mora zaključiti še za nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor.

Ob robu razglasitve sodbe je podobno kot v ponedeljek tudi tokrat pričakovati shod v podporo Janši, najavljen pa je tudi protest njegovih nasprotnikov.