Črna kronika

Je ubijal zaradi premastnih svinjskih rebrc ali dediščine?

Robert Marin
5. 6. 2013, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Višji sodniki so včeraj obravnavali pritožbe na sodbo, po kateri je bil 60-letni Jožef Peterlin iz Gmajnice v Komendi pri Kamniku obsojen na 12 let zapora zaradi uboja eno leto mlajše sestre Antonije Jenko.

Svet24

Peterlin je 3. novembra lani na domu več kot 30-krat z nožem zabodel svojo sestro Antonijo in ji naposled prerezal vrat, zločin pa je po prepričanju sodnih izvedencev zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Ravnanje je bilo mnenju stroke posledica paranoidne shizofrenije in t.i. »preganjalno nanašnih blodenj«.

Peterlin, ki je bil zaradi duševne bolezni večkrat hospitaliziran, je v zagovoru pred ljubljanskim okrožnim sodiščem pojasnil, da mu je sestra dopoldan prinesla krof in ga poslala v trgovino po mrežno pečenko ali svinjska rebrca. Kot pravi, je šel in prinesel rebrca, toda sestra z njimi ni bila zadovoljna, češ da so premastna. Popoldan, ko mu je v sobo prinesla jogurt, pa ga je zaradi mesa začela obkladati z žaljivkami. Očitala mu je, da je »norec za v norišnico« in mu grozila z nožem, nato pa se mu je »odtrgal film«. Tako obdolženi Peterlin, medtem ko je dokazni postopek pokazal, da žrtev ni bila oborožena. Zgodbo o premastnih rebrcih si je 60-letnik po prepričanju okrožnega sodnika Zvezdana Radonjića, ki ga je februarja obsodil na 12 let zapora, gladko izmislil.

Mož in otroci pokojne so namreč povedali, da je Peterlin živel v isti hiši kot pokojna Antonija z možem, toda v ločenem gospodinjstvu, sestra pa ga po besedah sorodnikov ni nikoli pošiljala v trgovino ali mu kuhala. Hčerka pokojne, ki je med pričanjem komaj zadrževala solze, je dejala, da s stricem niso imeli urejenih odnosov. Peterlin naj bi maltretiral svoje starše, po letu 2001, ko je izvedel, da je bil po smrti mame in očeta razdedinjen oz. upravičen »le« do dvanajstine premoženja, pa je začel groziti vsem sorodnikom povprek. Nad sestro je dvignil roko štiri dni pred drugo javno dražbo njegove dvanajstine, ker je pač zabredel v dolgove, in jih drugače ni bilo mogoče izterjati.

Peterlinov zagovornik Andrej Žabjak je višjim sodnikom predlagal obvezno zdravljenje duševne bolezni namesto zapora ali pa vsaj milejšo kazen – po prepričanju Žabjaka je namreč šlo v obravnavanem primeru kvečjemu za uboj na mah. Tožilka je vztrajala, da gre za umor iz brezobzirnega maščevanja in za obdolženca predlagala 18 let zapora. Odločitev višjih sodnikov bodo vpleteni prejeli po pošti, čez približno en mesec.