Slovenija

Je novi mariborski župan pozabil na varčevanje?

Gabrijel Toplak
3. 6. 2013, 14.14
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 13.33
Deli članek:

Na mariborski občini, kjer so za nekaj tisoč evrov kupili štiri prenosnike in dva mobilnika, nakup opravičujejo z naravo dela.

Mediaspeed, Thinkstock
Je Fištravec pozabil na varčevanje.

Potem ko je Franc Kangler kot župan Mestne občine Maribor (MOM) decembra lani tudi uradno odstopil, njegovo mesto pa je prevzel povsem legitimno izvoljeni dr. Andrej Fištravec, je po občinskih hodnikih pričelo krožiti več neuradnih informacij. Med drugim tudi ta, da naj bi novi župan v času volilne kampanje govoril o varčevanju, a se je sam (in nekaj njegovih najožjih sodelavcev) na račun občine vseeno opremil z morda tudi nepotrebno sodobno tehnologijo. Kot smo izvedeli iz neuradnih, a zanesljivih virov, naj bi si novi župan, tako kot tudi njegov svetovalec Bartolo Lampret, vodja kabineta Martina Kositer in tajnica direktorja občinske uprave Simona Partlič, na občinske stroške privoščili prenosne računalnike za več kot tisoč evrov. Nekateri od njih naj bi bili deležni tudi novih najsodobnejših mobilnih telefonov.

Neuradne informacije o domnevnem zapravljanju so v občinski službi za odnose z javnostmi odločno zanikali, saj je Tatjana Štelcer v odgovoru zapisala, da gre le za nakupe, ki zadostujejo sprotnim potrebam posameznih zaposlenih. Sicer pa so za učinkovito delovanje nabavili štiri prenosne računalnike, ki jih ni bilo mogoče najti med že obstoječimi na občini, in sicer dva ultrabooka Samsung serije 9 ter dva prenosnika HP Probook 6470b. Župan je naročil Samsungov prenosnik (najosnovnejši model) v vrednosti 913,65 (brez DDV-ja), županov svetovalec pa prenosnik HP v vrednosti 734,70 evrov brez davka. Ponudnika, dodajajo na občini, so izbrali na osnovi več prejetih ponudb, pri čemer se je izbirala cenovno najugodnejša. Občina je kupila tudi dva mobilna telefon iPhone za 565,83 evrov, saj, tako utemeljujejo nakup, zaradi narave dela predstavljajo osnovno orodje. Gre za vstopne modele, ki imajo štirikrat manjši pomnilnik od najvišjega modela, poleg tega pa imajo mobilni telefoni tega izdelovalca možnost pošiljanja brezplačnih sporočil, hkrati pa pošiljanje poteka na najvarnejši način, kar je izrednega pomena pri komunikaciji zaposlenih v županovem kabinetu.

Mediaspeed, Thinkstock
Prestižne tehnologije naj bi bil deležen tudi županov svetovalec, Bartolo Lampret

Za mnenje smo povprašali tudi nekaj računalniških strokovnjakov, poklicali pa smo tudi družbo Mobitel. Računalniški poznavalci so povedali, da bi na občini lahko kupovali ceneje, a potem, kot se je izrazil eden izmed njih, ne bi imeli tako prestižnih prenosnikov. Prav vsi so menili, da je za 'normalnega' uporabnika (kar verjetno župan in njegov svetovalec, ki za delo potrebujeta delujoč stabilen računalnik, sta) to (pre)draga naložba, čeprav cen ne morejo komentirati, saj ne poznajo konkretnega modela z vsemi značilnostmi. Njihovo delo najverjetneje ne vključuje pretiranih multimedijskih stvari, zato bi bil lahko njihov računalnik precej cenejši. Pri mobilnem operaterju pa smo izvedeli, da imajo omenjene značilnosti, kot jih navajajo na občini, že vsi sodobni androidi. Če pa že prisegajo na iPhone, je mogoče vstopni model kupiti tudi za približno 400 evrov.