Zanimivosti

Našli mamuta s tekočo krvjo

J. P.
3. 6. 2013, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski znanstveniki so v ledeni sibirski tundri odkrili odlično ohranjeno truplo samice mamuta – šlo naj bi za prvo takšno odkritje.

Youtube / Zajem zaslona

Truplo je bilo odkrito na najbolj južni skupini Novosibirskih otokov v arktičnih morjih severovzhodne Rusije. Do sedaj so bila vključno s tem odkrita le tri trupla odraslih mamutov.

Ostanki odkrite samice s kostmi in nekaj ledu vred tehtajo približno tono. Raziskovalci domnevajo, da je samica v življenju tehtala približno tri tone.

Nadalje ocenjujejo, da je poginila, stara med petdeset in šestdeset let, živela pa naj bi pred deset do petnajst tisoč leti.

Po besedah znanstvenikov je mišično tkivo odlično ohranjeno, saj naj bi bilo še vedno naravno rdeče barve, kakršno premore sveže meso.

Tovrstno stopnjo ohranjenosti je mogoče pojasniti z dejstvom, da je bil spodnji del mamutovega telesa ujet v čisti led, medtem ko je bil zgornji del odkrit sredi tundre, saj znanstveniki domnevajo, da je samica umrla, ujeta v nekakšnem vodnem telesu. Rilec je bil najden ločeno od preostalih ostankov.

Najbolj presenetljiva pa naj bi bila tekoča kri, ki se je ulila, ko je bil led razbit, kljub desetim stopinjam pod lediščem. Kri naj ne bi zmrznila, ker hemoglobin mamutov oddaja kisik pri nizkih temperaturah hitreje, kot bi se ta proces odvijal pri danes živečih slonih.

Temna kri je bila odkrita v prazninah v ledu, ki so se naredile pod trebuhom živali. Odkritje prihaja ravno v času prizadevanj za povrnitev mamutov v življenje z uporabo njihovega DNK-ja.

Lani je bila podpisana pogodba z južnokorejskim znanstvenikom, ki mu daje ekskluzivne pravice za kloniranje mamuta iz tkiva, najdenega v Sibiriji.