Slovenija

Sodišče zopet za stečaj CPL

STA / S.R.
3. 6. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad družbo Cestno podjetje Ljubljana (CPL).

CPL

O zahtevah upnikov za stečaj je znova odločalo po tem, ko je višje sodišče aprila razveljavilo februarja izdan sklep o začetku postopka. Upnikom terjatev ni treba ponovno prijavljati. Kot je razvidno iz sklepa o začetku postopka, ki je danes objavljen na spletnih straneh Ajpesa, je stečajni upravitelj Veljko Jan. Ta je vodil že februarja začeti postopek.

Upniki lahko terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo v treh mesecih; zadnji dan je 3. september. Upnikom, ki so terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice že pravočasno prijavili v stečajnem postopku, začetem 26. februarja letos, teh ni treba še enkrat prijavljati, saj se bodo upoštevale kot prijavljene.

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahtev za stečaj, ki so jih vložili upniki SKB banka, Banka Celje, SCAC Italpali in Probanka, za katere je ugotovilo, da je podana aktivna legitimacija.

Ali imajo to legitimacijo tudi štirje delavci, ki so bili poplačani na dan naroka februarja, sodišče ni odločalo. Delavci so najprej podali vlogo, v kateri so nasprotovali stališču višjega sodišča, nato pa na naroku 29. maja vlogo umaknili. Sodišče se tako v izogib zavlačevanju postopka ni ukvarjalo z vprašanjem, ali imajo ti delavci terjatve do CPL in posledično tudi ne z vprašanjem njihove aktivne procesne legitimacije. Za odločitev to ni bilo potrebno, saj je podana aktivna procesna legitimacija preostalih štirih upnikov, ki so zahtevali stečaj, navaja sodišče.

Sodišče je ugotovilo, da sta izkazani obe zahtevani predpostavki za začetek s strani upnikov predlaganega stečajnega postopka.

CPL po navedbah sodišča ni uspel izpodbiti obstoja dejstva, da več kot dva meseca zamuja s plačilom obveznosti v znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti. Po bilančnih podatkih iz konca leta 2012 je imel do bank 5,1 milijona evrov dolgoročnih in 24,2 milijona evrov kratkoročnih obveznosti, verjetno izkazane terjatve štirih predlagateljev pa presegajo 19 milijonov evrov, navaja sodišče.

Ugotavlja tudi, da je podana domneva, da CPL več kot tri mesece zamuja z izplačilom plač do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora poravnati s plačami.

Družba je na naroku 22. maja izjavila, da plače izplačuje prek obvladujočih družb. Sodišče ugotavlja, da ni podala dokazov za svojo trditev, da je v obdobju zadnjih treh mesecev pred uvedbo tega postopka (tj. pred datumom vložitve prvega predloga ob upoštevanju, da je predlagatelj SGP Zasavje svoj predlog umaknil, torej predloga SKB banke 14. decembra 2012) delavcem izplačal plače in prispevke iz plač.

CPL torej ni dokazal niti, da je on sam izplačal svojim zaposlenim plače in prispevke iz plač in tudi ne, da je to storil kdo drug namesto njega, piše sodišče. Na naroku 29. maja je CPL predložil obračun plač 44 še zaposlenim delavcem za devet dni marca (od 23. do 31. marca), ki jih je izplačala družba prek stečajnega upravitelja, ter obračun davkov in prispevkov za to obdobje.

"Da je dolžnik s temi izplačili zatrjeval neobstoj dejstva trimesečne zamude z izplačilom plač in prispevkov, je najmanj nedostojno, v resnici pa je tako postopanje mogoče označiti za norčevanje iz sodnega postopka," je v sklepu zapisala okrožna sodnica Jana Khalil Šnuderl.

Danes objavljena odločitev okrožnega sodišča je druga v zadevi zahtev za stečaj CPL. Že februarja je začelo stečaj CPL, a je Višje sodišče v Ljubljani aprila ugodilo pritožbi družbe pooblaščenke CPL in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v nov postopek. Družba je omenjenim štirim delavcem na dan naroka v februarju izplačala plače. Višje sodišče je ugotovilo, da upnik, ki je poplačan že pred začetkom stečajnega postopka, nima več pravnega interesa za vodenje postopka, s tem pa preneha tudi njegova aktivna procesna legitimacija.

Okrožno sodišče je narok v novem postopku izvedlo minuli teden, že pred tem pa je zahtevo za stečaj zaradi neizplačanih plač vložilo še 73 nekdanjih delavcev CPL.

V okviru februarja začetega postopka je delo izgubilo 264 delavcev, od katerih jih je začasno, kot omenjeno, delo ohranilo 44. 75 nekdanjih delavcev CPL je na delovno in socialno sodišče vložilo tožbe zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja.