Slovenija

V obravnavi Patria imajo besedo obtoženi

STA / S.R.
3. 6. 2013, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na sojenju v zadevi Patria so z zaključnimi besedami opravili vsi zagovorniki obtoženih.

Slovenska vojska

Tako kot Franci Matoz prejšnji teden sta tudi druga dva zagovornika, Jože Hribernik in Dejan Marković, ocenila, da obtožbe niso dokazane in predlagala oprostilno sodbo. Besedo imajo le še obtoženi, nato pa bo sojenja konec. Ali bo sodba danes, še ni znano.

Oba odvetnika - Hribernik zagovarja Toneta Krkoviča, Marković pa Ivana Črnkoviča - sta tudi spomnila na dokaze, ki so po njunem mnenju pridobljeni nezakonito. Te dokaze je sicer obramba neuspešno izločevala že v začetku postopka, kljub temu pa so še vedno prepričani o njihovi nezakonitosti.

Marković je tako ljubljanski okrajni sodnici Barbari Klajnšek ponovno omenil, da so hišne preiskave na Finskem izvedli brez prisotnosti prič, finske osumljene pred zaslišanjem niso seznanili s svojimi pravicami, prav tako pa da je hišna preiskava na sedežu Črnkovičevega podjetja Rotis potekala brez ustreznih odredb sodišča.

Hribernik pa je prepričan, da ima "resnica o Patrii" skupni imenovalec v vseh treh državah, ta skupni imenovalec pa da je zloraba. V Avstriji naj bi Patriin posrednik Hans Wolfgang Riedl zlorabil ostale obtožene, da prek njih pride do čim več denarja, hkrati pa naj bi Riedl ogoljufal tudi finsko stran, je pojasnjeval Hribernik. "Lažnivec Riedl", kakor ga je označil Hribernik, naj bi ogoljufal Fince, da so pristali v plačilo provizije.

Pravzaprav naj bi šlo za dogovorjeno finsko-avstrijsko igro med nekdanjim predstavnikom Patrie za Slovenijo Reijom Niittynenom in Riedlom, vse na račun slovenskih obtoženih, ki da so se v zgodbi znašli, ne da bi imeli karkoli zraven, je pojasnil Hribernik.

Zato Hribernik priznava, da je bil del provizij res nakazan, a da ga je večino "pobral" Riedl, morda nekaj Walter Wolf, ki je v Sloveniji izločen iz postopka. Denar pa naj bi morda končal za izgradnjo dveh vil na Tajskem, del pa naj bi pristal na bančnem računu v Liechtensteinu, je še dodal Hribernik.

Besedo imajo sedaj le še predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Če bodo z zaključnimi besedami končali danes, bi sodišče prav tako danes lahko že izreklo sodbo, sicer pa ima po zakonu tri dni časa po koncu zaključnih besed, da to stori.

Sojenje se je začelo septembra 2011, dva obtožena, Jože Zagožen in Walter Wolf pa sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, drugi pa odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica ter odrejen pripor.