Svet

Tornado ubil tudi tri lovce na nevihte

STA/M.J.
3. 6. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tornado, ki je nedavno pustošil v ameriški zvezni državi Oklahoma, je vzel tudi življenja treh izkušenih lovilcev na nevihte. Trojica je umrla pri kraju El Reno, medtem ko so sledili tornadu, je v nedeljo sporočil njihov sorodnik.

Youtube

"Vsi so na žalost umrli, medtem ko so počeli, kar so imeli radi," je sporočil brat preminulega Jima Samarasa. Skupaj z njim sta bila v vozilu, ki ga je zajel vrtinec tornada, še njegov sin Paul in prijatelj Carl Young, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ostanke njihovega vozila so našli nametane na območju slabega kilometra. V močno poškodovanem avtomobilu z razbitimi okni so našli le eno truplo, preostali dve pa okoli 400 metrov stran.

Pri National Geographicu so Samarasa označili za enega "najbolj znanih lovilcev na nevihte na svetu", "pogumnega in odličnega znanstvenika", ki si je prizadeval bolje razumeti pojav tornadov.

55-letnik se je svoji strasti posvečal zadnji dve desetletji, za njegove raziskave pa so mu osemnajstkrat namenili denarna sredstva. Za tornade naj bi se začel zanimati po ogledu filma Čarovnik iz Oza v otroštvu, so še sporočili.

Tudi v organizaciji za raziskovanje tega vremenskega pojava, ki jo je sam ustanovil, njegovo smrt obžalujejo kot "grozljivo izgubo". Njegovi inštrumenti naj bi ponudili prve poglede znotraj tornada, skupaj s kolegi pa si je prizadeval izvedeti še več, da bi tako lahko še prej izdajali opozorila pred tornadi.