Slovenija

Največ možnosti za smrt imajo operirani konec tedna

STA/M.J.
29. 5. 2013, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolniki, ki so operirani konec tedna, imajo 82 odstotkov več možnosti za smrt v mesecu dni po operaciji v primerjavi z bolniki, operiranimi v ponedeljek.

Wikipedia

Tako so pokazali izsledki britanske raziskave, objavljene v britanski medicinski reviji. Najnižje tveganje za smrt imajo prav bolniki, ki so operirani v ponedeljek. Tveganje se potem skozi dneve tedna povečuje, še navaja raziskava v reviji British Medical Journal (BMJ). Bolniki, ki so operirani v petek, imajo tako 44 odstotkov več možnosti za smrt kot bolniki, operirani v ponedeljek, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med možnimi vzroki za večje tveganje konec tedna raziskovalci navajajo manjše število zdravstvenega osebja v bolnišnicah konec tedna.

Raziskovalci so med štirimi milijoni operacij, izvedenimi v britanskih javnih bolnišnicah med letoma 2008 in 2011, analizirali 27.582 primerov smrti, ki so se zgodile v 30 dneh po operaciji.

"Prvih 48 ur po operaciji je pogosto najbolj kritično obdobje za bolnike," je dejal vodja študije Paul Aylin z londonske šole za javno zdravje na Imperial College.