Svet

17-letnik načrtoval napad na šolo

STA / S.R.
29. 5. 2013, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Oregon so v torek 17-letnega fanta, ki je načrtoval napad na svojo šolo, obtožili poskusa umora. Sodnik je zanj določil varščino v višini dveh milijonov dolarjev.

Reuters
Grant Acord.

Najstnika so aretirali minuli četrtek, ko je policija po opozorilu sošolca v njegovi sobi našla eksplozivne naprave. Grant Acord je načrtovani napad z orožjem in bombami podrobno opisal v svojem dnevniku. Zgledoval se je po napadu, ki sta ga aprila 1999 na srednji šoli Columbine v Koloradu izvedla dva fanta. Ubila sta 12 sošolcev, učitelja in na koncu sodila tudi sebi.

Policijo je na sumljivo obnašanje Acorda, ki je govoril o izdelovanju bomb, opozoril njegov sošolec. Pod talnimi ploščami v njegovi sobi je nato policija našla šest eksplozivnih naprav, ki jih je izdelal sam.

Na sodni obravnavi v torek je najstnik sodeloval prek video povezave. Obtožen je bil poskusa umora in izdelave in posedovanja uničevalnih naprav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova mati je v izjavi za medije dejala, da nje sin trpi za redko obliko obsesivno kompulzivne motnje. "Žal mi je za sina, a razumem in podpiram prizadevanja oblasti, da ohranijo našo drago skupnost varno," je dejala.