Slovenija

Slovenci so priznani kot najboljša skupina vojakov na Kosovu

STA / S.R.
29. 5. 2013, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obrambni minister Roman Jakič je ob proslavi 20. obletnice sodelovanja med slovensko vojsko in nacionalno gardo ameriške zvezne države Kolorado v ponedeljek potrdil dosedanje odlično sodelovanje in napovedal njegovo morebitno širitev tudi na Kosovo.

Slovenska vojska
Slovenski vojaki uspešno sodelujejo s pripadniki nacionalne garde Kolorada.

"Načrti so ambiciozni. 20 let sodelovanja in prva skupna mešana enota v Afganistanu je pokazala, da sta se vojski med seboj dobro ujeli in bi bilo narobe, če tega ne bi nadaljevali. Obstaja možnost, da se nam bodo vojaki in vojakinje nacionalne garde Kolorada pridružili pri opravljanju naše misije na Kosovu. Stabilizacija Kosova je za nas prioriteta in želimo si sodelovati s tistimi, ki jim zaupamo in ki zaupajo nam," je v izjavi za STA povedal minister in dodal, da usklajevanja potekajo.

Obisk ministra Jakiča pri nacionalni gardi Kolorada v Denverju skupaj z načelnikom generalštaba slovenske vojske, brigadirjem Dobranom Božičem, je spremljala tudi gospodarska delegacija, vodstvo Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in predstavniki Univerze v Ljubljani.

Slovenski častni konzul v Denverju Srečko Vidmar je pripravil gospodarski forum, na katerem so se predstavniki podjetij Elan, Gigo Design, CH4 in Oaza srečali z ameriškimi partnerji.

"Želja obeh strani je bila, da se sodelovanje razširi tudi na področje gospodarstva, kulture in športa. Prvi vtisi, ki sem jih dobil so pozitivni. V Sloveniji si želimo sodelovanja z Ameriko in glede na to, da imamo dobro sodelovanje s Koloradom bi se nam lahko vrata z našimi prijatelji lažje odpirala," je povedal minister Jakič.

Veleposlanik Slovenije v ZDA Roman Kirn je dejal, da gre za nadgradnjo odnosov med vojskama in izrazil prepričanje, da bo morda tudi zaradi prisotnosti Ameriške trgovinske zbornice v Sloveniji prišlo do povečanega interesa obeh strani za povečanje gospodarskega sodelovanja.

Na forumu je govoril tudi poveljnik nacionalne garde Kolorada general Michael Edwards, ki je opisal začetke razvoja partnerstva in dejal, da je bila izbira prava, saj je Slovenija zelo podobna Koloradu.

Edwards je kasneje na uradni proslavi 20. obletnice sodelovanja izrekel nekaj pohvalnih besed tudi na račun slovenske vojske. "Imel sem priložnost, da jih vidim v akciji. Slovenci so priznani kot najboljša skupina vojakov na Kosovu in lahko le rečem 'kapo dol našim slovenskim prijateljem'," je dejal.

Jakič je na proslavi med drugim omenil tudi sodelovanje med vojskama v Afganistanu in ob tem zagotovil, da je Slovenija zavezana načelu zavezniške solidarnosti "skupaj noter in skupaj ven".

Dejal je, da je Slovenija še naprej osredotočena na gradnjo zmogljivosti in varnostno urjenje, k dolgoročni stabilnosti afganistanske družbe pa želi prispevati z drugimi projekti, kot so krepitve pravic žensk, izobraževanje, vladavina prava in podobno. Po ministrovih besedah sedaj znotraj vlade potekajo usklajevanja o tem, kako lahko Slovenija pomaga tudi po letu 2014, ko je predviden umik zavezniških sil.

V okvirju obiska si je minister ogledal tudi usposabljanje pripadnikov nacionalne garde v oporišču Fort Carson. Danes si bo predvidoma ogledal še letalsko bazo v Buckleyju, pred odhodom v domovino pa se bo skupaj s člani delegacije udeležil slovesne podelitve diplom ob koncu šolanja 55. generacija kadetov na zračni akademiji v Colorado Springsu. Med diplomanti je tudi Slovenec Marko Podplatnik. Slovenski govornik na podelitvi diplom bo ameriški sekretar za zračne sile Michael Donley.