Slovenija

Adria Airways oškodovala državno premoženje

STA / S.R.
24. 5. 2013, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanec SLS Franc Pukšič v luči nedavnega dogajanja v zvezi z letalskimi vozovnicami Adrie Airways opozarja na sum oškodovanja državnega premoženja.

Mediaspeed
Poslanec Franc Pukšič.

Vlado tako med drugim sprašuje, ali namerava zahtevati napotitev posebne kriminalistične skupine, ki bi preiskala poslovanje družbe, in ali bo primer posredovala Komisiji za preprečevanje korupcije.

Kot so danes sporočili iz SLS, Pukšič vlado sprašuje, ali namerava zahtevati prek svojih pristojnih služb napotitev posebne kriminalistične skupine Nacionalnega preiskovalnega urada v Adrio Airways, ki bi preiskala poslovanje vsaj od leta 2007 naprej, saj da "je več kot očitno, da gre za eno največjih oškodovanj državnega premoženja v zadnjih letih".

Ker se glede na selektivne popuste posameznikom v omenjenem primeru pojavlja tudi sum na sistemsko korupcijo, poslanca zanima, ali bo tudi vlada primer uradno posredovala Komisiji za preprečevanje korupcije in ji tako v zvezi s tem podelila vsa pooblastila za preiskavo.

Glede na to, da je Adria Airways na seznamu podjetij za prodajo, trenutno pa resnega ponudnika oz. kupca ni na vidiku, ga še zanima, ali ima vlada kot pooblaščenka za prodajo državnega premoženja namen vse nepravilnosti tudi razčistiti, ali pa bo prodajala "mačka v žaklju" oz. bo država zaradi nečistih poslov in nerazjasnjenega položaja dobila toliko manjšo ali skorajda nično kupnino.

Pukšič v poslanskem vprašanju tudi navaja, da Adria Airways od leta 2007 ni poslovala pozitivno. V letih 2009 do 2011, torej v obdobju, iz katerega naj bi izhajale sporne prodaje vozovnic, je podjetje ustvarilo skupaj 89 milijonov evrov izgube.

V nacionalnega prevoznika se je v letih 2007-2011 prek državne pomoči pa tudi prek podjetji v državni lasti, kot so Kapitalska družba, Posebna družba za podjetniško svetovanje in Nova Ljubljana banka (konverzija terjatev), vložilo 85,5 milijona evrov, še navaja Pukšič.