Slovenija

Danes še druga četvorka

STA / S.R.
24. 5. 2013, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Maturanti bodo danes ob 12. uri v 20 slovenskih mestih zaplesali četvorko, ki jo organizira Plesna zveza Slovenije (PZS).

Nikola Miljkovič
Po četvorki plese šole Urška bodo danes zaplesali še pod okriljem Plesne zveze Slovenije.

Ob glasbi maturantske himne, ki je nastala posebej za to priložnost, bodo izrekli odločen "ne" alkoholu in prepovedanim drogam. V Kranju se bo maturantom pridružil tudi predsednik države Borut Pahor.

Kot je za STA dejal glavni koordinator Rudi Kocbek, bodo poleg Slovenije četvorko istočasno plesali še v 25 mestih v osmih evropskih državah (Estonija, Slovaška, Češka, Madžarska, Hrvaška, Srbija, BiH in Črna gora). Skupaj bo po njegovih besedah zaplesalo okoli 30.000 plesalcev.

Moto letošnje prireditve na zadnji šolski dan v okviru projekta European Quadrille Dance Festival (EQDF2013) je odločen "ne" alkoholu in prepovedanim drogam, je dejal Kocbek in dodal, da temu motu sledijo četrto leto zapored. Ministrstva za zdravje pa bo za maturante zagotovilo posebne silikonske zapestnice "plešem 0,0".

"Projekt četvorke povezuje slovenske maturante in je primer, kako se zabavati brez alkohola, dolgoročno pa je vezan na razvoj plesne rekreacije v Sloveniji," je poudaril Kocbek. Tudi letos so se prijavili za Guinnessov rekord, a zaradi slabega vremena in najbrž slabše udeležbe, ga po Kocbekovih navedbah verjetno ne bodo dosegli.

Letos so projektu dodali novo vsebino, in sicer uradno pesem četvorke Dance to the Music (izvaja jo Jacob), ter koreografijo, na podlagi katere bodo maturanti na ulicah in trgih uprizorili množični "flashmob".

V Sloveniji bo na četvorkah v okviru PZS po Kocbekovih besedah plesalo med 8000 in 9000 maturantov, plesali pa bodo v Mariboru, Novi Gorici, Kranju, Kopru, Novem mestu, na Ptuju, v Ajdovščini, Murski Soboti, Sežani, Ljutomeru, Slovenskih Konjicah, Kočevju, Sevnici, Črnomlju, Lendavi, Trbovljah, Šentjerneju, Domžalah, Piranu in v Litiji. Dogodek bo v živo spremljal Radio Slovenija International.

Organizatorji so letos pripravili tudi FB stran, na kateri objavljajo vsa dogajanja povezana s četvorko - EQDF Maturantska četvorka -, za vse plesoče maturante na četvorki za Guinnessov rekord pa še veliko nagradno igro.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo pristojne ustanove ter nevladne organizacije ob tem dogodku izvajale različne ukrepe, ki bodo spodbujali mlade k zabavi brez alkohola. Ministrstvo z akcijo "plešem 0,0" maturante nagovarja: plešite in zabavajte se brez alkohola.

Današnja četvorka bo za dijake in dijakinje druga letos, saj jo je teden prej organizirala plesna šola Urška. V Ljubljani je takrat plesalo okoli 8000 ljudi, v Sloveniji in tujini pa jih je bilo skupaj več kot 30.000.