Slovenija

Rana je zaceljena, brazgotina ostaja

STA / S.R.
24. 5. 2013, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnje prijetje nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak je zacelilo rano, ki jo je primer zadal pravičnosti in pravni državi, vendarle pa ostaja brazgotina, je danes ocenil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Mediaspeed
Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Kot je pojasnil, se je Tovšakova predala policiji okoli 3. ure v neposredni bližini svojega doma v Mislinji.

Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta na novinarski konferenci povedala, da je Tovšakova stopila v stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) prek svojega zagovornika Borisa Kandutija. Po Virantovih besedah je Kanduti poklical preiskovalca NPU Roberta Slodeja, ki je tudi vodil iskalno akcijo.

Veniger je pojasnil, da se je Tovšakova pred predajo skrivala v hiši, v kateri nihče ne živi, hiša pa je od doma Tovšakove oddaljena okoli dva kilometra. Kot je poudaril Veniger, zaenkrat še ni jasno, ali se je Tovšakova vseskozi skrivala v tej hiši in kdo ji je morebiti pomagal pri tem. Tovšakovo so v celjski zapor pripeljali ob 4.30.

Po Venigerjevih besedah so v okviru akcije iskanja Tovšakove na Generalni policijski upravi oblikovali posebno skupino, ki jo je vodil Slodej. Tudi s pomočjo občanov je policija vzpostavila mrežo informatorjev, vseskozi pa je bila tudi v navezi s tujimi varnostnimi organi.

Kot je poudaril Virant, je v primeru Tovšakove policija rešila napako, ki jo je storilo pravosodje. Zaradi prijetja Tovšakove, tako Virant, lahko "bolj umirjeno počakamo na poročili sodstva in tožilstva". Minister je izrazil prepričanje, da je bila napaka vendarle storjena.

Ali je tožilstvo storilo vse, da Tovšakova ostane pod nadzorom, je po Virantovih besedah ključno vprašanje, ki je povezano s tem primerom. Minister je dejal, da je zgodba o nekdanji direktorici Vegrada dobra priložnost za temeljit razmislek o spremembah, ki so nujne v pravosodju.

Virant je opozoril, da bo "ljudem počil film", če bodo še naprej priča neučinkovitosti pravosodja. Po njegovih besedah bi se moralo pravosodje v večji meri zavedati, da je v službi ljudi. Glede morebitne odgovornosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, pa je Virant dejal, da bo moral Fišer resno razmisliti o odstopu, če znotraj tožilstva ne bodo našli odgovornega za napako, ki je bila, tako minister, zagotovo storjena.

Na vprašanje, ali je ta odgovorna oseba vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, Virant ni želel odgovoriti. Dejal je le, da velja počakati na poročili sodstva in tožilstva ter nato dati končno sodbo.

V povezavi s primerom Tovšakove je Virant tudi opozoril na potrebo po spremembi procesne zakonodaje, ki bi dala policiji ustrezno "orodje" pri boju zoper kriminal. Po ministrovih besedah je zbirokratizirana kazenska procedura velika ovira pri učinkovitosti organov pregona.

Po Venigerjevih besedah je policija v akciji iskanja Tovšakove storila vse, kar je bilo v njeni moči. V zadnjih dneh je tako policija na podlagi različnih informacij opravila vrsto preverb, da bi potrdila ali ovrgla različne namige, kje naj bi se skrivala Tovšakova.

Kot je dejal Veniger, je akcija intenzivno potekala tudi v bližnji okolici doma Tovšakove. Glede kazenskih ovadb zoper tiste, ki so morebiti pomagali Tovšakovi pri skrivanju, Veniger ni dal konkretnega odgovora. Po njegovih besedah velja počakati na podrobnejšo analizo celotnega primera. Pri tem je, tako Veniger, pomembno, kje vse se skrivala Tovšakova.