V finski obtožnici v zadevi Patria je obtoženih šest nekdanjih vodilnih podjetij, obtožnica pa jih bremeni podkupovanja v Sloveniji, Avstriji in na Finskem ter poslovnega vohunjenja.

Iz obtožnice izhaja, da sta bila Walter Wolf in Jure Cekuta zastopnika v Avstriji obsojenega Wolfganga Riedla. Njuna naloga je domnevno bila stopiti v stik s slovenskim obrambnim ministrstvom, Janezom Janšo in Jožetom Zagožnom z namenom vplivanja na odločanje o nabavi vozil.

4141
Mediaspeed

Februarja 2005 je Niittynen in Riedel po Wolfu in Zagožnu menda predal Janši dokument o nabavi oklepnikov za Slovenijo. 19. maja 2005 naj bi bil Riedel pritisnil na Zagožna, naj pridobi informacije o tem, koga bo vlada priporočila za Patrijinega lokalnega partnerja. Finski preiskovalci so tudi potrdili, da sta Zagožen in Tone Krkovič na sestanku septembra 2005 zahtevala od Patrie, da za partnerja v Sloveniji imenuje Rotis.

Iz obtožnice izhaja tudi, da se je Patria dogovorila z Riedlom za provizijo za svetovanje, vključno z nadaljnjo distribucijo denarnih sredstev slovenskim javnim uslužbencem ter njihovim vplivnim krogom. Riedel je moral delež izplačati Walterju Wolfu, ta pa je imel menda nalogo vplivati na Janšo, Zagožna in Krkoviča.

Wolf je moral izročiti provizijo za svetovanje Zagožnu, zato da jo ta vsaj delno posreduje stranki SDS. Patria se je domnevno dogovorila tudi z Ivanom Črnkovičem, da mora Rotis petodstotni delež v dobičku razdeliti Zagožnu, stranki SDS, Krkoviču in samemu Črnkoviču.