Častna straža bi tako pred predsedniško palačo lahko stala že junija. Idejo o postavitvi častne straže pred predsedniško palačo je lani obudil nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, so za STA pojasnili na obrambnem ministrstvu. Predlog je predstavil nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku, a se ta za postavitev častne straže ni odločil.

Po prihodu Boruta Pahorja v predsedniško palačo je Hojs predlog ponovno posredoval. Pahor se z idejo, da bi bila častna straža trajno postrojena pred predsedniško palačo ni strinjal, je pa podprl rešitev, da bi tam stali ob državnih praznikih.

Predsednik Pahor, novi obrambni minister Roman Jakič in načelnik Generalštaba SV Dobran Božič so o postroju častne straže spregovorili tudi na obravnavi poročila o pripravljenosti SV za leto 2012 v začetku aprila letos. Jakič se z namero strinja, v vojski pa so, kot so pojasnili za STA, naklonjeni vsaki možnosti za pozitivno promocijo.

Sedaj je na vrsti določitev pogojev in dogovor o podrobnostih postroja, usklajevalni sestanki bodo potekali med predstavniki obrambnega ministrstva, SV, državnega protokola in urada predsednika republike.

Med drugim je treba določiti, koliko časa bodo postrojeni in kje bo straža sploh stala. Gardisti bodo potrebovali tudi hišice, ki jih bodo varovale pred dežjem in snegom, v palači pa jim bodo verjetno morali urediti prostore, kjer bodo počakali med dvema postrojema, saj se gardisti na določen časovni interval izmenjujejo.

Dogovori bodo zdaj kar hitro stekli, pravijo na ministrstvu. Prvi državni praznik bo že 8. junija, ko obeležujemo dan Primoža Trubarja, 25. junija pa sledi dan državnosti.

Slovenska vojska je sicer že lani pripravila elaborat, vendar ta predvideva uvedbo trajnega postroja častne straže pred predsedniško palačo, zato morajo sedaj doreči nove rešitve, so še razložili na ministrstvu.

Vojska z dodatnimi postroji ob državnih praznikih ne bi imela težav, ne finančnih ne kadrovskih, pa so povedali v SV. Garda, ki šteje 40 pripadnikov, bi sicer bila nekoliko bolj obremenjena, a ne bistveno, pravijo. Po potrebi jim namreč na pomoč priskočijo še nekateri primerno izurjeni pripadniki enot za različne protokolarne namene, hkrati pa bodo primerno prerazporedili delovni čas gardistov, pravijo.